Kasperski: Američke optužbe za špijunažu su ludilo

© AP Photo / Pavel GolovkinRadnik "Laboratorije Kasperski" u sedištu kompanije u Moskvi
Radnik Laboratorije Kasperski u sedištu kompanije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor „Laboratorije Kasperski“ Evgenij Kasperski izjavio je da kompanija nema tehničke mogućnosti za sajber-špijunažu i da američke vlasti to znaju.
Znak na sedištu kompanije Laboratorija Kasperski u Moskvi - Sputnik Srbija
Amerika bezbednija — zabranila antivirus „Kasperski“

„Ja sam više nego siguran da oni znaju da mi to ne možemo da radimo. Zato što kompanija zapošljava hiljade tehničara. To ne znači da neki programeri sede u prljavim džemperima, u tamnici, i svaki piše neki deo koda. To su kolektivi koji prave čitave delove projekta. Kod nas ne može da se uradi nešto neprimetno, jer će o tome znati pedeset ljudi“, rekao je Kasperski novinarima na marginama konferencije „Industrijska sajber-bezbednost: Čuvanje tehničkog napretka.“

On smatra da je kompanija jednostavno postala žrtva političke borbe.

„Jednostavno je tehnički nemoguće prikačiti nekakvu tajnu ’čiodu‘. Mi objavljujemo apdejte — i oni se posmatraju. To jest, ako stavimo nešto u njih — to će se videti. Oni kažu da vlast može da dođe i primora da se uradi nešto loše, ali to je onda presuda za sve ruske softverske poslove, a to su milijarde dolara godišnje. To nije samo nas, to je za sve. Ovo je ludilo, tehnički nemoguće“, naglasio je on. 

Jevgenij Kasperski - Sputnik Srbija
Kasperski pred Kongresom

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD je ranije saopštilo da sve državne ustanove u zemlji moraju da prekinu da koriste proizvode „Laboratorije Kasperski“ u roku od tri meseca zbog navodnih veza pojedinih predstavnika te kompanije sa ruskim obaveštajnim službama.

Ruska kompanija je saopštila da je razočarana odlukom SAD i dodala je da nikada nije pomagala niti će pomagati u sajber-špijunaži ili agresivnoj delatnosti u sajber-prostoru neke države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala