Jevtić raseljenima: Imaćete punu podršku za što skoriji povratak

© FotoPotpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić
Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se sa raseljenim licima iz Donje Srbice kod Prizrena i tom prilikom im obećao svu potrebnu podršku kako bi se sa procesom povratka u ovom mestu započelo što pre.

Predstavnici porodica raseljenih, njih 11 koji su danas bili na sastanku, izneli su niz problema koji im stoje kao prepreka na putu povratka, kao što su problem uzurpirane imovine i lošeg stanja u kojima se nalaze njihovi objekti u Donjoj Srbici.

Tražili su od ministra Jevtića da im u što skorije vreme izađe u susret kako bi otpočeli sa povratkom u rodni kraj.

Zatvor - Sputnik Srbija
Novi plan Prištine — da se nijedan Srbin više ne vrati

„Ovaj susret je samo jedan u nizu koraka koje ćemo preduzeti kako bi se povratak u Donju Srbicu realizovao. Znam da neće biti ni malo lako, ali morate biti uporni kako bi sve probleme rešili i kako bi se konačno vratili u rodno mesto. Ono što mogu da vam obećam jeste da ću još danas početi da radim na rešavanju problema koje imate. Svaki povratnik, svaka porodica koja se na Kosovo vrati nam je podjednako važna, tako je i sa vama. Imate moje čvrsto uveravanje da ćemo zajedno istrajati u poslu koji nam predstoji, a to je da se ne samo vi koji ste danas ovde vratite u Donju Srbicu, već i da to učine vaše komšije“, istakao je Jevtić.

Tokom sastanka je dogovoreno da se intenzivira koordinacija između Ministarstva i IRL, kako bi se u što skorije vreme obnovile njihove kuće i kako bi se prvi povratnici vratili u to mesto.

Jevtić sa međunarodnim predstavnicima

Jevtić je održao sastanke sa predstavnicima međunarodnih misija i organizacija na Kosovu.

Tokom dana Jevtić se prvo sastao sa ambasadorom Italije na Kosovu Pijerom Kristoforom Sardijem i sa njim razgovarao o podršci italijanske ambasade u procesima važnim za opstanak i povratak Srba na Kosovu.

Da li je dovoljno samo izvinjenje?, pitaju se Srbi sa KiM - Sputnik Srbija
Srbi tražili 500 miliona evra odštete, kosovski sudovi odbili tužbu

Jevtić je ambasadoru Italije preneo da je jedan od najvažnijih procesa za Srbe na Kosovu proces povratka i da on ne ide planiranim tempom već mnogo sporije. Veće zapošljavanje pripadnika nevećinskih naroda je nešto što odmah treba rešiti, naveo je Jevtić tokom ovog sastanka. Tokom susreta je govoreno i o bezbednosti i ličnim dokumentima.

Nakon sastanka sa ambasadorom Italije, Jevtić se sastao i sa šeficom UNHCR-a na Kosovu Narasimom Raom.

„UNHCR nam je važan partner kada se radi o povratku. Nastavak saradnje je još jedan pokazatelj da zajedno ulažemo velike napore da proces povratka učinimo boljim i uspešnijim“, rekao je Dalibor Jevtić, potpredsednik i ministar za zajednice i povratak u vladi Kosova.

Tokom tog susreta je zaključeno da i dalje treba nastaviti sa svim onim projektima koje Ministarstvo za zajednice i povratak vodi zajedno sa UNHCR-om. Istaknuto je da ih u narednom periodu treba intenzivirati kako bi se u što skorije vreme došlo do boljih rezultata.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala