Eksplozije i požar u najvećem skladištu municije u Ukrajini (video)

© REUTERS / Gleb GaranichPožar u skladištu municije u Ukrajini
Požar u skladištu municije u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
U najvećem vojnom skladištu municije u Ukrajini, u blizini grada Vinjice, izbio je požar posle čega je usledila serija eksplozija zbog čega su vlasti bile primorane da zatvore vazdušni prostor u radijusu od 50 kilometara i evakuišu stanovništvo.

Požar je izbio sinoć oko 22 sata po lokalnom vremenu u Kalinovki, objavila je komanda ukrajinske vojske na Fejsbuku.

Uzrok izbijanja požara zasad nije poznat, a vojne vlasti istražuju mogućnost sabotaže ili nemara.

Naložena je evakuacija stanovnika Kalinovke, gde živi 20.000 stanovnika, i još dva susedna sela, a na ljude je apelovano da ne paniče.

Ukrajinska televizija „112“ javila je da je u jednoj sekundi bilo i pet do šest eksplozija.

U naporima da se situacija stavi pod kontrolu angažovano je 1.255 ljudi. Ta zona je, takođe, zatvorena za železnički i putnički saobraćaj.

Na lice mesta nešto posle ponoći stigao je i ukrajinski premijer Vladimir Grojsman koji je izjavio da je situacija pod kontrolom i da nema panike.

Zasad nema izveštaja o povređenima.

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Zorjan Škirjak izjavio je da je požar u skladištu municije, po njegovom mišljenju, „ruska diverzija“.

„Nemam sumnje da je ovo, prema znacima koje sam primetio, ruska diverzija. To je moje lično mišljenje“, rekao je Škirjak za televiziju „112“.

U skladištu municije u Kalilnovki nalazi se 188.000 tona municije, uključujući rakete za višecevne bacače raketa „smerč“, „uragan“ i „grad“, na području od 60 hektara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala