Za nezavisnost Iračkog Kurdistana glasalo 93 odsto građana

© Sputnik / Hikmet DurgunGlasači na referendumu za nezavisnost Iračkog Kurdistana
Glasači na referendumu za nezavisnost Iračkog Kurdistana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 93 odsto glasača na referendumu u Iračkom Kurdistanu podržalo je nezavisnost regiona, svedoče podaci prebrojavanja 282.000 glasova (oko devet odsto glasača), saopštili su za Sputnjik iz Vrhovne nezavisne komisije za referendum i izbore Kurdistana.
Referendum o nezavisnosti Kurdistana - Sputnik Srbija
Referendum o Kurdistanu: Odziv 78 odsto

Predsednik Komisije je izjavio da je protiv nezavisnosti glasalo 6,71 odsto birača. On je napomenuo da bi rezultati mogli da budu promenjeni, jer se brojanje nastavlja. Zvanični rezultati će biti objavljeni u četvrtak.

Prema najnovijim podacima, na referendumu je učestvovalo oko 3,3 miliona ljudi, a odziv je bio 72,16 odsto. 

Pravo glasa na izborima imalo je 5,2 miliona birača. Svi građani Iraka koji su registrovani u Iračkom Kurdistanu ili u kurdskim oblastima mogli su da učestvuju u glasanju. U glasanju su pored provincija Erbil, Sulejmanije i Dohuk, koje su zvanično deo kurdske autonomije, učestvovale i provincije Kirkuk, Niniva i Salah el Din, koje nisu deo Iračkog Kurdistana. Takođe, Kurdi koji žive van Iraka mogli su da glasaju preko interneta.

Irački Kurdistan je nezvanično ime kurdskog autonomnog regiona, koji ima status široke autonomije u Iraku i koji je zakonski utvrđen u Ustavu zemlje. Taj region na severu i severoistoku Iraka, odnosno provincije Dahuk, Sulejmaniju i Erbil, naseljavaju Kurdi. Istovremeno, Kurdistan pretenduje na iračku provinciju Kirkuk, koja je bogata naftom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala