Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora

Pratite nas
Županijski sud u Splitu osudio je Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina, javlja „Indeks“. Čitanje presude je u toku.

Vasiljković je prošle sedmice izneo završnu odbranu u kojoj je ponovo odbacio sve navode iz optužnice.

Vasiljković je optužen da je kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih jedinica nekadašnje SAO Krajine počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. godine u Bruškoj, kod Benkovca, gde je navodno mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Kapetan Dragan - Sputnik Srbija
Kapetan Dragan: Apsolutno nisam kriv

Optužnica tereti Vasiljkovića i da je tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja.

U optužnici se navodi i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, da je hrvatsko stanovništvo naterano na beg, da je opljačkana imovina i da su ubijeni i ranjeni civili.

Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj posle desetak godina ekstradicionog procesa.

Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Danijel Sneden i radio je kao trener golfa.

Dragan Vasiljković je državljanin Srbije i Australije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala