Pentagon priprema „vojne mere“ pritiska na Rusiju

© AFP 2023 / Tech. Sgt. Andy DunawayVid na zdanie Pentagona v Vašingtone
Vid na zdanie Pentagona v Vašingtone - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD se zalažu za poštovanje ravnoteže u okvirima Dogovora o otvorenom nebu i smatra da ga Rusija ne poštuje, izjavio je šef komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD Džozef Danford.
Su-35 - Sputnik Srbija
Šta se krije iza zabrane letova ruskih aviona nad Amerikom?

„Smatramo da ravnoteža u okviru ovog dogovora treba da ostane. Međutim, mi ne mislimo da on treba da ostane na snazi ako Rusija ne poštuje svoje obaveze“, rekao je Danford na sednicama Senata.

On je naglasio da je su SAD usmerene na odlične diplomatske korake kako bi se Rusija vratila poštovanju uslova dogovora. Danford je naveo „da je SAD u junu upoznala Rusiju o kršenju ovog dogovora“.

On je dodao da će tražiti od Rusije poštovanje dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, a Pentagon priprema vojne mere koje će naterati Rusiju da poštuje obaveze.

General je opet optužio Rusiju da ne poštuje dogovor i saopštio da ga se SAD pridržavaju.  

Severna Koreja

General Džozef Danford je izjavio da Severna Koreja uskoro može dobiti interkontinentalnu balističku raketu sa nuklearnom boijevom glavom. Prema Danfordovim rečima, ovakva raketa može biti napravljena „za vrlo kratko vreme“.

On je objasnio da „postoje tehnički momenti koji još nisu testirani“, ali da to neće omesti Severnu Koreju da završi trestiranja.

„Smatram da treba da polazimo od toga da Severne Koreja već raspolaže takvim mogućnostima i da će ih upotrebiti“, naglasio je Danford.     

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala