„Milijarde zbog okupacije“: I Češka bi da se ovajdi od Rusije

© Sputnik / Marijana KolakovićPrag, panorama
Prag, panorama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljska namerava da traži od Rusije reparaciju za „napad“ na Poljsku 1939. godine i događaje iz Drugog svetskog rata. I Češka takođe treba da se zamisli o odštetama od Rusije za dvadesetogodišnju „okupaciju“, smatra Vladislav Svoboda u češkom listu „Pravi prostor“.
Zastava poljske na zgradi u Varšavi - Sputnik Srbija
Poljska traži reparaciju od Rusije za Mir u Rigi

„Svoboda“ piše da se na savesti SSSR-a u Poljskoj navodno nalazi „više od 300.000 poginulih“, a od 1945. godine Sovjetski Savez, tvrdi on, deportovao je iz Poljske više od 40 odsto opreme za mašine, navodi se u tekstu.

„A šta sa nama?! Možda bi trebalo i mi da tražimo od Rusije, kao od države-naslednice SSSR-a, reparaciju? Jer je tokom dvadeset godina Sovjetski Savez nas okupirao, uništio više od dvesta osoba i naneo našoj imovini štetu od milijarda dolara“, piše „Svoboda“.

Osim toga, on smatra da je Sovjetski Savez naneo štetu Češkoj time što je doveo na vlast komuniste, zbog čega je država „zaostala za svetom“. Sovjetska vojska je 1. novembra 1989. godine pričinila Češkoj štetu od šest milijardi kruna (današnje 2,72 milijarde dolara).

„Ipak, u tu sumu nisu uključeni rashodi za čišćenje vojnih okruga od municije koje nam je sovjetska vojska velikodušno ostavila. Na primer, čišćenje regiona Ralsko koštalo je 500 miliona kruna“, piše on.

Po njegovim rečima, inicijativi Poljske se mogu pridružiti i baltičke države i tada „Rusima neće biti lako“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala