Hajka na Amfilohija, Mitropolija daje objašnjenje o volovima

© Foto : Medija centra, BeogradMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iz Mitropolije crnogorsko-primorske oglasili su se povodom potonje hajke koju prorežimski mediji vode protiv SPC u Crnoj Gori, a koja je rezultirala i podnošenjem tužbe.

Mitropolija crnogorsko-primorska je već godinama (…decenijama) predmet medijskog podmetanja i spinovanja u vezi sa nizom „kontroverznih“ beseda, izjava i uopšte javnih istupa, navodi se u saopštenju.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Sputnik Srbija
Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija

Kao i ovoga puta, uvek je u pitanju neka potpuno benigna stvar, koja po ustaljenom scenariju izazove lavinu komentara. Uglavnom to počinje tako da pojedini mediji selektivno prenesu neku besedu, izjavu i slično, a potom se jave „čuvari“ Crne Gore koji prozivaju mitropolita za ugrožavanje, vređanje Crne Gore, Crnogoraca…

„Priča o volu koji se rađa u Šumadiji, a nije Srbin je originalna priča Prepodobnog Justina Ćelijskog, najvećeg srpskog teologa dvadesetog veka, poznatog u celoj Pravoslavnoj crkvi, koja je bila deo jednog njegovog susreta sa Srbinom oficirom komunističke Jugoslavije koji mu je bio saputnik u vozu i ismejavao ga zbog njegove vere. Mitropolit Amfilohije je istu bezbroj puta prepričao koristeći ime Srbin, a ne Crnogorac. Dakle, radi se o isključivo verskoj pouci, koja nema nameru da dovodi u pitanje ničije nacionalno opredeljenje niti da ga zbog toga vređa, već da slušaoca suoči sa time da su njegovi preci bili hrišćanski narod koji se krstio u ime Oca, Sina i Duha Svetoga i da su zapravo tek nakon prihvatanja vere u Hrista Boga raspetoga i vaskrsloga počeli da se formiraju kao zreli narodi. Druga stvar je da ’čuvari‘ Crne Gore zaboravljaju ili namerno previđaju da pod imenom ’Crnogorci‘ danas u Crnoj Gori živi više naroda i narodnosti, kako se govorilo u posleratnoj Jugoslaviji. Crnogorci su i veliki broj Srba koji žive u Crnoj Gori. Na njih se priča jednako odnosi, kao i na one koji se etnički ili nacionalno određuju kao Crnogorci. Pouka se može primeniti na bilo koji narod, zapravo na bilo kojeg pojedinca koji se udaljuje od svetinja svojih predaka i temelji svoj identitet, ne na Bogu i onome što je večno, nego na zemaljskim ideologijama i svakojakim idolima“, istakli su u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala