Erdogan preti ukidanjem gasovoda zbog referenduma Kurda

© REUTERS / Murad SezerPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na mitingu svoje stranke AKP u Istambulu.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na mitingu svoje stranke AKP u Istambulu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas da bi Turska mogla da blokira gasovod kojim nafta prolazi iz severnog Iraka u svet, pojačavajući na taj način pritisak na kurdski autonomni region zbog referenduma o nezavisnosti.

On je to rekao ubrzo nakon što je premijer Turske Binali Jildirim izjavio da bi Ankara mogla da preduzme kaznene mere zbog referenduma o nezavisnosti iračkih Kurda, prenosi Rojters.

Turski tenk na iračkoj granici - Sputnik Srbija
Iračko-turske vojne vežbe na dan referenduma u Kurdistanu

Erdogan je rekao da je „separatistički“ referendum neprihvatljiv i da će ekonomske, trgovinske i bezbednosne kontramere biti preduzete.

Na stotine hiljada barela nafte dnevno prolazi kroz gasovod u Turskoj iz severnog Iraka, ali je Erdogan rekao da je opcija ukidanja tog gasovoda „na stolu“.

Kako je rekao Jildirim, konačna odluka o kaznenim merama biće doneta nakon razgovora sa centralnom vladom Iraka.

Kako je ranije preneo Rojters navode kurdske televizije, odziv glasača na današnjem referendumu u Kurdistanu bio je 78 odsto, a konačni rezultati glasanja očekuju se u roku od 72 sata, objavila je kurdska televizija.

Kako se navodi, veliki broj stanovnika Kurdistana izašao je na referendum, ignorišući pritisak Bagdada, pretnje iz Turske i Irana, kao i upozorenja međunarodne zajednice da bi glasanje moglo da izazove veći regionalni konflikt.

Prema očekivanjima, glasanje koje su organizovali kurdski lideri, moglo bi da donese veliko „da“ za nezavisnost, ali nije obavezujuće.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala