Ustanak belaca u Americi zbog ubistva Afroamerikanca

© REUTERS / Joshua LottProtest u Sent Luisu
Protest u Sent Luisu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više stotina osoba, mahom belaca, okupilo se u američkom gradu Sent Luisu na najnovijim u nizu demonstracija, organizovanih nakon što je sudija oslobodio bivšeg policajca Džejsona Stoklija optužbi za ubistvo 24.godišnjeg Afroamerikanca Entonija Lamara Smita.
Protesti u SAD - Sputnik Srbija
Četvrta noć protesta u SAD zbog ubistva Afroamerikanca

„Ćutanje belaca je nasilje“, uzvikivali su učesnici protesta koji su se sinoć okupili u Sent Luisu u Misuriju i marširali ulicama grada, prenosi AP. 

Organizatori protesta su pozvali na skup „Samo belih saveznika“, a organizatorka Kori Buš rekla je da su pripadnici mnogih rasa uznemireni i besni zbog tretmana Afroamerikanaca u Sent Luisu.

„Mislim da je sjajno za ljude da znaju da ima belaca koji veruju da su životi Afroamerikanaca važni i ne plaše se da to pokažu, koji žele da sruše sistemski rasizam“, rekla je Buš. 

Protesti su organizovani nakon što je u petak sudija zaključio da 36.godišnji bivši policajac iz Sent Luisa Džejson Stokli nije kriv za ubistvo prvog stepena u smrtonosnoj pucnjavi u kojoj je nastradao 24-godišnji Entoni Lamar Smit.

Smit je pogođen sa pet metaka dok je sedeo u svom automobilu nakon što je pokušao da pobegne Stokliju i njegovom kolegi 20. decembra 2011, saopštile su vlasti.

Tokom potere, Stokli je, kako se može čuti na video-snimku iz policijskog vozila, rekao da će ubiti Smita, naveli su tužioci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala