Ovo nikako nemojte da radite u avionu

CC BY 2.0 / Jonathan Pincas/Flickr / Spavanje u avionu
Spavanje u avionu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ljudi koji vole da spavaju tokom poletanja aviona rizikuju da zarade zapaljenje uha, pa čak i da potpuno izgube sluh, upozoravaju specijalisti Medicinske škole Univerziteta Harvard.
Budilnik pored devojke koja spava - Sputnik Srbija
Nedostatak sna skraćuje život

Mnogi putnici suočavaju se sa neprijatnom pojavom kao što je pritisak u ušima tokom leta. To se najčešće dešava prilikom poletanja, sletanja ili drugih situacija kada se značajno promeni visina. U tom trenutku spoljni pritisak razlikuje se od pritiska unutar uha.  

Zdrava osoba jednostavno može da se oslobodi ovakvog stanja — dovoljno je zevnuti ili progutati pljuvačku. Tada se Eustahijeva tuba, tanki kanal u uhu koji povezuje ždrelo sa srednjim uhom, neznatno otvori, pritisak se izjednačuje i bolni osećaj prolazi, piše „Indipendent“, pozivajući se na naučnike sa Harvarda.  

Međutim, ako osoba zaspi, ne može na vreme da reši taj problem. Bubna opna duže ostaje pod pritiskom, zbog čega se Eustahijeva tuba blokira. Ponekad sve to prolazi bez posledica. Ali ponekad se u srednjem uhu stvara tečnost i brzo se razvija infekcija. Kao rezultat toga, osoba gubi oštrinu sluha.

Slične barotraume mogu da se pojave kod ronilaca prilikom ronjenja na dubinu i prilikom vožnje u planini.

Najbolji način da se ovo izbegne jeste da budete budni čim pilot najavi da avion sleće, bez obzira koliko vam se spava.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala