Jasno neslaganje Merkelove sa Trampom

© REUTERS / Hannibal HanschkeNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da insistira na odlučnom rešavanju sukoba sa Severnom Korejom ali, za razliku od predsednika SAD, isključivo mirnim, diplomatskim putem.

U inetervjuu nemačkom državnom radiju „Dojče vele“ ona je rekla da je protiv Trampove pretnje Severnoj Koreji.

„Moram reći u svoje ime i u ime nemačke Vlade: smatramo da je bilo kakvo vojno rešenje apsolutno neprimereno i mi se zalažemo za diplomatske napore. To mora svom snagom da se pogura. Po meni su sankcije i njihovo sprovođenje pravi odgovor. Ali sve drugo u pogledu Severne Koreje smatram pogrešnim. Zato u tome postoji jasno neslaganje sa američkim predsednikom“, rekla je Merkelova.

Miroslav Lazanski - Sputnik Srbija
Zašto se Angela bavi Rusijom dok je okupira — Amerika (video)

Nemačka kancelarka je inače američkom predsedniku to rekla i u telefonskom razgovoru još pre njegovog istupanja na Generalnoj skupštini UN.

„Mada je prostorno to jako daleko od Nemačke, to je konflikt koji i nas pogađa. Zato sam spremna, a spreman je i ministar spoljnih poslova, da preuzmemo odgovornost“, navela je ona.

„Imamo sporazum sa Iranom za koji smatram da je važan. To je još uvek bolje nego da nemamo nikakav sporazum — a mi smo i učestvovali u pregovorima. To je trajalo četiri godine i na kraju je to donelo sužavanje mogućnosti Irana da se nuklearno naoruža. I u slučaju Severne Koreje, zajedno sa SAD, Rusijom i Kinom, moramo preći sličan put“, rekla je Merkelova.

Govoreći o Turskoj, Merkelova je rekla da „ono što nas sada zabrinjava, jeste to da različite grupe iz Turske ovde sada jedni druge špijuniraju i nadziru. To ne želimo. Ne želimo da se konflikti iz Turske prenesu u Nemačku. Mi ćemo se pobrinuti za to da sve grupe ovde kod nas mirno i bezbedno mogu da žive.“

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala