Jasno neslaganje Merkelove sa Trampom

Pratite nasTelegramOdyssey
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da insistira na odlučnom rešavanju sukoba sa Severnom Korejom ali, za razliku od predsednika SAD, isključivo mirnim, diplomatskim putem.

U inetervjuu nemačkom državnom radiju „Dojče vele“ ona je rekla da je protiv Trampove pretnje Severnoj Koreji.

„Moram reći u svoje ime i u ime nemačke Vlade: smatramo da je bilo kakvo vojno rešenje apsolutno neprimereno i mi se zalažemo za diplomatske napore. To mora svom snagom da se pogura. Po meni su sankcije i njihovo sprovođenje pravi odgovor. Ali sve drugo u pogledu Severne Koreje smatram pogrešnim. Zato u tome postoji jasno neslaganje sa američkim predsednikom“, rekla je Merkelova.

Miroslav Lazanski - Sputnik Srbija
Zašto se Angela bavi Rusijom dok je okupira — Amerika (video)

Nemačka kancelarka je inače američkom predsedniku to rekla i u telefonskom razgovoru još pre njegovog istupanja na Generalnoj skupštini UN.

„Mada je prostorno to jako daleko od Nemačke, to je konflikt koji i nas pogađa. Zato sam spremna, a spreman je i ministar spoljnih poslova, da preuzmemo odgovornost“, navela je ona.

„Imamo sporazum sa Iranom za koji smatram da je važan. To je još uvek bolje nego da nemamo nikakav sporazum — a mi smo i učestvovali u pregovorima. To je trajalo četiri godine i na kraju je to donelo sužavanje mogućnosti Irana da se nuklearno naoruža. I u slučaju Severne Koreje, zajedno sa SAD, Rusijom i Kinom, moramo preći sličan put“, rekla je Merkelova.

Govoreći o Turskoj, Merkelova je rekla da „ono što nas sada zabrinjava, jeste to da različite grupe iz Turske ovde sada jedni druge špijuniraju i nadziru. To ne želimo. Ne želimo da se konflikti iz Turske prenesu u Nemačku. Mi ćemo se pobrinuti za to da sve grupe ovde kod nas mirno i bezbedno mogu da žive.“

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala