U Ermitažu navijaju sat koji se zaustavio za vreme Oktobarske revolucije

CC BY 2.0 / Davide P. / Flickr / Časovnik u Maloj trpezariji u Ermitažu
Časovnik u Maloj trpezariji u Ermitažu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Ermitažu će 25. oktobra biti navijen časovnik koji je stao tokom hapšenja Privremene vlade 1917. godine, saopštio je novinarima direktor Državnog Ermitaža Mihail Piotrovski.
Muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Ermitaž među tri najbolja muzeja na svetu

Kazaljke časovnika u maloj trpezariji zaustavile su se u 2.10 časova noću 26. oktobra 1917. godine.

„Pitali su me da li se bojim, i mi smo odgovorili — ne bojimo se. 25. oktobra ćemo naviti časovnik koji stoji u trpezariji, koji se zaustavio u trenutku kada je uhapšena Privremena vlada. Navićemo ga i on će raditi. U Ermitažu rade svi časovnici osim tog“, objasnio je direktor muzeja.

Piotrovski je naglasio da će se povodom 100. godišnjice Oktobarske revolucije u Ermitažu otvoriti izložba.

„25. oktobra otvaramo izložbu. Ona će biti posvećena onome što se događalo u Zimskom dvoru. Već smo uradili manje izložbe o događajima iz 1917. godine, a sve to će se spojiti sa ovom velikom izložbom i govoriće o svemu osim juriša. To je Privremena vlada, ambulanta, evakuacija Ermitaža i čitav taj haos“, dodao je on.

Izložba „Zimski dvorac i Ermitaž. 1917. Ovde je stvarana istorija“ obuhvata oko 300 eksponata iz zbirke Ermitaža i Državnog arhiva. Izložba će govoriti o sudbini cara Nikolaja II i njegove porodice, Prvoj ruskoj revoluciji 1905. godine i poslednjim danima carske porodice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala