Iranski „otac svih bombi“ – poruka za Izrael

© Fotolia / Borna_MirIran
Iran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saopštenjem da je napravio supermoćnu nenuklearnu avijacionu bombu od 10 tona Iran šalje signal o svojim vojnim mogućnostima Izraelu i drugim potencijalnim protivnicima u regionu, smatra ekspert Centra za vojno-politička istraživanja pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije Vladimir Korovin.

Teheran je danas saopštio da je, po narudžbini Korpusa čuvara islamske revolucije, izrađena bomba od oko 10 tona koja se može izbaciti iz aviona „iljušin“.

„Situacija na Bliskom istoku pokazuje da Iran čas približavaju, čas udaljavaju. Isti taj Izrael se mnogo brine zbog toga što se Iran približava njegovim granicama u Siriji. Moguće je da je ovo saopštenje upućeno Izraelu i svim kontraagentima Irana“, smatra Korovin.

Prema njegovim rečima, 10 tona je vrlo ozbiljan teret i avion „iljušin“ bi mogao da bude samo modifikovani Il-76, vojno-transportni avion sovjetske ili ruske proizvodnje.

Iran - Sputnik Srbija
Iran upozorio: Imamo „oca svih bombi“

Ekspert je naveo da pravljenje ovakve municije nije ništa novo. „U Sovjetskom Savezu u godinama Velikog otadžbinskog rata postojala je bomba od pet tona i nju su, koliko se sećam, bacali još 1943. godine. Sličnu bombu, izrađenu pre desetak godina, Amerikanci su ovog proleća upotrebili u podzemnim bunkerima u Avganistanu“, podsetio je Korovin.

Vojni analitičar je uveren da Iran ovom bombom ne namerava da napadne Ameriku. „To je isključeno. To je za Izrael, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein – za njih to stvara prilično napetu situaciju. To je informacija za njih“, naglasio je Korovin.

Prema njegovom mišljenju, mogućnost realne borbene primene iranskog „oca svih bombi“ je pod velikom sumnjom, pošto bi prerađeni bombarder Il-76, da bi izbacio ovu bombu, morao da ide u pratnji lovaca, da bude na određenoj visini i da uzleti ka cilju u uslovima u kojima nema napada s kopna.

„Zbog toga, to je prosto demonstracija mogućnosti, kao što su svojevremeno demonstrirali lansiranje satelita. Oni ih ne lansiraju sistemski. I balističke rakete ne lansiraju tako često, za razliku od Severne Koreje. To je element demonstracije, nazovimo to tako, čiji je cilj, pored ostalih, Izrael“, zaključio je vojni analitičar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala