Gde su letele južnokorejske rakete

© AFP 2023 / Ed JonesVojnici Severne Koreje slikaju vojnike Južne Koreje i SAD na granici
Vojnici Severne Koreje slikaju vojnike Južne Koreje i SAD na granici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pjongjang nikada nije lansirao rakete u pravcu južnog suseda, već isključivo u pravcu Japanskog mora i Tihog okeana. Sa druge strane, Seul je današnjim ispaljivanjem dve balističke rakete poručio da je spreman da pruži otpor i da može da uništi zgradu u kojoj se nalazi Kim Džong Un.

Novo lansiranje rakete Severne Koreje je još jedna provokacija u nizu koja vodi ka eskalaciji napetosti u regionu i Kremlj je osuđuje, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov. Osuda je stigla i iz NATO-a. Generalni sekretar te Alijanse Jens Stoltenberg pozvao je na „globalni odgovor“ karakterišući lansiranje kao „nemarno kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija“. Na zahtev Vašingtona i Tokija, za danas je zakazana sednica Saveta bezbednosti, ali iza zatvorenih vrata.

Ljubinka Milinčić, Borislav Korkodelović i Aleksandar Pavić - Sputnik Srbija
Hoće li Severna Koreja jesti travu, ili će se odreći atomskih ambicija (video)

Neidentifikovana raketa ispaljena je iz četvrti Sunan u glavnom gradu Pjongajngu, preletela je preko severnog Japana, a prema izveštajima japanskog sistema za uzbunjivanje, pala je oko 2.000 kilometara istočno od Hokaida.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je ispalila dve balističke rakete kao brzi odgovor na poslednju provokaciju severnokorejske vojske.

Jevgenij Kim sa Instituta za Daleki istok Ruske akademije nauka kaže da to nije prvi put da Seul reaguje na taj način.

„Poruka je apsolutno jasna: raketa je letela 250 kilometara — to je rastojanje do Pjongjanga. Seul poručuje da je spreman da pruži otpor i da ima precizne rakete koje bi mogle da unište zgradu u kojoj se nalazi Kim Džong Un“, navodi on.

Međutim, kako kaže, Pjongjang nikada nije lansirao rakete u pravcu južnog suseda, već isključivo u pravcu Japanskog mora i Tihog okeana.

Severnokorejski vojnici sa rančevima obeleženim simbolom nuklearnog oružja (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija
Severna Koreja: Nanećemo najveću patnju SAD u istoriji

„Mislim da ponašanje Seula svakako ne doprinosi relaksaciji odnosa u regionu. Nije Seul taj koji je stvorio nuklearni problem Severne Koreje i nije taj koji može da ga reši“, ističe Kim.

Prema njegovim rečima, Pjongjang neće koristiti nuklearno oružje protiv Južne Koreje, to jest neće napraviti prvi korak, ali trebalo bi imati u vidu da će Severna Koreja sigurno reagovati u slučaju eventualne agresije.

U međuvremenu je centralni partijski list Severne Koreje „Rodong sinmun“ zbog novog raketnog testiranja napisao da nikakav pritisak spolja neće naterati Pjongjang da prekine sa razvojem nuklearnog oružja i balističkih raketa.

„Ako SAD i dalje ne budu slušale naše iskrene savete, samozaštita naše republike će samo jačati“, navodi se u članku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala