London: 22 povređenih u terorističkom napadu (video, foto)

© REUTERS / Kevin CoombsTeroristički napad na metro-stanicu u Londonu
Teroristički napad na metro-stanicu u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Londonska policija zvanično je proglasila „terorističkim incidentom“ jutrošnju eksploziju u vozu na londonskoj metro stanici „Parsons grin“, u kojoj su povređene 22 osobe, a tokom popodneva će biti održan sastanak Komiteta za hitna delovanja (COBR) koji će voditi britanska premijerka Tereza Mej.

Mediji prenose da su povređene najmanje 22 osobe i da istragu vode policijske snage zadužene za borbu protiv terorizma.

Rojters navodi da je Mejova u saopštenju, u kojem najavljuje sastanak Komiteta, poznatog kao „Kobra“, navela da su joj „misli uz povređene u ’Parsons grinu‘ i pripadnike spasilačkih službi, koje još jednom brzo i hrabro odgovaraju na teroristički incident“.

Izvori iz britanskih policijskih snaga za borbu protiv terorizma kazali su Bi-Bi-Siju da je njihova radna pretpostavka da je jutrošnji incident na londonskoj metro stanici „Parsons grin“, kada je u eksploziji povređeno više osoba, „terorizam“.

Navodi se i da Skotland jard još nema izveštaj o postojanju druge eksplozivne naprave niti o čoveku sa nožem.

Rojters prenosi da je portparol premijerke Velike Britanije Tereze Mej saopštio da ona „dobija redovna nova obaveštenja“ u vezi s onim što se dogodilo.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je za „Skaj njuz“ da je „veoma važno ne iznositi spekulacije u ovom trenutku“.

„Svi bi trebalo da budu mirni i da nastave da vode živote na normalan način, onoliko normalan koliko to može“, kazao je Džonson.

Putnik koji se zatekao u vozu londonskog metroa u trenutku jutrošnje eksplozije kaže da je plamen obuhvatio jedan vagon i krenuo da se širi, dok su putnici bežeći ka izlazu gazili jedni druge.

Policija savetuje ljude da izbegavaju zapadni deo Londona oko stanice „Parsons grin“, prenosi Rojters.

Očevidac za Rojters navodi da su putnici iznenada začuli kako nešto huči i ugledali plamen kako hita ka njima, posle čega su krenuli da beže ka izlazu i gaze jedni druge, ali kaže da nije čuo pucanj nakon što je policija stigla na mesto incidenta.

„Samo sam čuo kako nešto huči. Pogledao sam na gore i video ceo vagon obuhvaćen plamenom koji ide ka meni“, kazao je očevidac i dodao da je voz bio krcat putnicima.

Britanska policija je saopštila da savetuje ljude da ne idu u područje na kojem se desio incident.

„Savetovali bismo ljude da izbegnu to područje“, navela je policija.

Policijske snage za borbu protiv terorizma objavile su da prate razvoj događaja, ali da istragu vodi saobraćajna policija, iako su i njihovi naoružani pripadnici poslati na mesto incidenta.

U eksploziji u vozu londonskog metroa povređeno je nekoliko putnika koji su zadobili opekotine lica. Reporterka sa lica mesta navodi da je u vozu eksplodirao sadržaj bele kofe, stavljene u plastičnu kesu pored ulaza u vagon metroa, kao i da ljudi imaju „veoma teške opekotine“ i da im „kosa otpada“.

 

Tanjug 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala