Putin informisan o talasu „telefonskog terorizma“ u Rusiji, preduzimaju se mere

© AP Photo / Pavel GolovkinObezbeđenje pregleda posetioce tržnog centra u Moskvi nakon niza telefonskih dojava o podmetanju bombe
Obezbeđenje pregleda posetioce tržnog centra u Moskvi nakon niza telefonskih dojava o podmetanju bombe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin obavešten je o talasu „telefonskog terorizma“ u Rusiji, trenutno se preduzimaju sve mere za pronalaženje odgovornih za seriju telefonskih poziva sa pretnjama o „miniranju“ različitih objekata u zemlji, još je rano da se iznose verzije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Ruska policija - Sputnik Srbija
DAEŠ podigao 130.000 Rusa na noge

„Ovo je telefonski terorizam, telefonsko huliganstvo. Predsednik je, naravno, bio obavešten čim su počeli huliganski pozivi. Specijalne službe preduzimaju sve potrebne mere da bi se ustanovilo ko stoji iza ove serije poziva. Čekamo rezultate ovog rada“, istakao je Peskov.

Na zahtev da komentariše saopštenja da su mogući razlozi za ovu seriju poziva vežbe Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) ili direktna naredba vlasti o proveri sistema bezbednosti, Peskov je rekao da je besmisleno komentarisati takva obrazloženja.

„Nema apsolutno nikakvog smisla da komentarišem ova obrazloženja. Ponavljam još jednom: ovo je telefonski terorizam i upravo tako treba da se kvalifikuje i odatle svi polaze i preduzimaju mere za utvrđivanje odgovornih. Ovde nisu dozvoljena neka tumačenja, neophodno je sačekati konkretne rezultate mera koje se preduzimaju“, naglasio je Peskov.

Talas anonimnih poziva o „miniranju“ raznih administrativnih i poslovnih zgrada nastavlja se peti dan u Rusiji. Vrhunac se dogodio 12. i 13. septembra. U sredu su pretnje stigle do Moskve, u prestonici su se ticale 50 objekata, pre svega železničkih stanica i velikih trgovačkih centara, evakuisano je 40.200 osoba. U utorak i sredu je u čitavoj zemlji zbog anonimnih poziva sa pretnjama od više od 420 predmeta evakuisano preko 130 hiljada ljudi. Pripadnici policije ispitali su sve objekte, a pretnja od eksplozije nije potvrđena.

Jutros je izvor u policiji izjavio za Sputnjik da su pozive sa pretnjama o „miniranju“ širom Rusije inicirali ljudi povezani sa terorističkom grupom DAEŠ. Izvor je rekao da određeni broj neposrednih izvršilaca poziva dolazi iz inostranstva. Izvor je takođe istakao da će za ovim licima biti raspisana međunarodna poternica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala