Bitka za Kurdistan: Visoka cena referenduma - odlaganje ili ne?

© REUTERS / Ako RasheedKurdi sa zastavom Kurdistana
Kurdi sa zastavom Kurdistana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kurdski lideri proučiće plan delegacije zapadnih zemalja koji predviđa odlaganje referenduma za nezavisnost u toj autonomnoj oblasti, navodi se u saopšenju kurdskog predsedništva.
Izrael - Sputnik Srbija
Iranski mediji: Referendum u Kurdistanu — pokušaj Izraela da izađe na obalu Eufrata

Delegacija SAD, UN i UK sastala se danas sa predsednikom autonomne oblasti Masudom Barzanijem sa predlogom da odloži glasanje koje je zakazano za 25. septembar, prenosi Rojters.

Delegacija je, kako se navodi, zabrinuta da bi trenutak održavanja referenduma mogao da poremeti akciju koalicije koja je pokrenuta protiv DAEŠ-a.

Međutim, prema pisanjima lokalnih medija, nekoliko sati nakon tog sastanka, Barzani je na skupu održanom u znak podrške referendumu u Zahou rekao okupljenima da će se 25. održati referendum kao što je bilo planirano.

Kako je prethodno izvestio AP, Turska je danas upozorila Kurde u autonomnoj oblasti u Iraku da "će zasigurno platiti cenu" za svoju upornost da se održi referendum o nezavisnosti krajem ovog meseca.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stiže na samit lidera G20, koji se održava u Hamburgu - Sputnik Srbija
Erdogan: Nećemo dopustiti stvaranje kurdske države

Ministarstvo spoljnih poslova Turske izdalo je saopštenje da podržava odluku parlamenta Iraka, koji je izglasao da je referendum zakazan za 25. septembar neustavan.

"Kurdski region bi trebalo da bude svestan da će zasigurno platiti cenu na insistiranju da se održi referendum uprkos svim našim prijateljskim preporukama", navodi se u saopštenju.

Takođe se opisuje da su sve žustrije poruke kurdskog rukovodstva o nezavisnosti "alarmantne", prenela je američka agencija.

U Turskoj živi veliki broj Kurda i uprkos bliskim vezama sa autonomnim regionom u Iraku, Ankara se protivi nezavisnosti Kurdistana.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala