Erdogan NATO-u: Računajte na nas

© AP Photo / Press Presidency Press Service via APPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan govori na sednici vladajuće Partije pravde i razvoja
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan govori na sednici vladajuće Partije pravde i razvoja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska ostaje pouzdana članica NATO-a, izjavio je Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, nakon što su zapadne saveznice izrazile zabrinutost zbog odluke Ankare da od Rusije nabavi sistem za raketnu odbranu.

Dobri odnosi Turske sa Rusijom nisu alternativa odnosima Turske i Zapada, već su više komplementarnost, rekao je Kalin na konferenciji za novinare.

Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO za Sputnjik: Turska nije tražila integraciju S-400 u sistem odbrane NATO-a

Kako je AP prethodno preneo, turski predsednik je u sredu odbacio zabrinutost unutar NATO-a povodom odluke njegove zemlje da kupi ruski odbrambeni raketni sistem S-400 „zemlja-vazduh“. Erdogan je istakao da je sporazum potpisan i da je depozit isplaćen.

Ne navodeći nijednu zemlju posebno, Erdogan je izjavio da su NATO „saveznici poludeli“ zbog tog sporazuma. Turska će nastaviti da preduzima mere predostrožnosti kada je reč o bezbednosti i braniće se, poručio je tada Erdogan.

Kako je AFP preneo ranije, turski mediji su u utorak objavili da je Ankara potpisala sporazum sa Moskvom o kupovini odbrambenih raketnih sistema S-400, što je prva veća turska kupovina oružja iz Rusije.

Taj sporazum je najznačajniji dogovor koji je Turska postigla sa jednim proizvođačem oružja koji nije član NATO-a. Moskva je, takođe, potvrdila da je postignut sporazum sa Ankarom.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala