TV pre rijalitija: Igre bez granica — od Vrnjačke Banje do San Marina (video)

© Foto : CC0 Creative CommonsSan Marino
San Marino - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stariji sugrađani rado se sećaju televizijskog šoua „Igre bez granica“. Prvi put taj zabavni program je emitovan 1965. godine, pod okriljem Evropske radiodifuzne unije.

U ovom takmičenju učestvovale su brojne evropske zemlje. Takmičari su bili obučeni u neobične kostime i izvršavali su neobične zadatke. Ideja za šou „Igre bez granica“ potekla je od nekadašnjeg predsednika Francuske Šarla de Gola koji je želeo da zbliži svoju državu sa Nemačkom.

U takmičenjima su učestvovale Francuska, Nemačka, Belgija i Italija. Kasnije su se pridružile i ostale evropske zemlje, među kojima i SFR Jugoslavija. Naša nekadašnja država je debitovala u tom zabavnom programu 1978. godine.

Bivša Jugoslavija učestvovala je šest puta, ali nijednom nije osvojila takmičenje. Da podsetimo, svaka evropska država bila je domaćin jedne runde igara. Jugoslavija je bila domaćin u Vrnjačkoj Banji i u Beogradu.

„Igre bez granica“ organizovane su do 1999. godine. Najviše pobeda je imala Nemačka, koja je šest puta osvajala takmičenje. Na drugom mestu se nalazi Portugalija sa pet pobeda, a na trećoj pozicije je Velika Britanija sa četiri pobede.

 

Nostalgija

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala