Ustavni sud Španije ukinuo katalonski zakon

© REUTERS / Albert GeaKatalonija
Katalonija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ustavni sud Španije ukinuo je katalonski zakon koji je predstavljao pravni okvir za uspostavljanje nezavisnosti, izjavio je izvor iz suda, što je, kako se navodi, bilo i očekivano s obzirom na to da je prošle sedmice suspendovan i zakon o održavanju referenduma u Kataloniji, koji je bio planiran za 1. oktobar, prenosi Rojters.
Katalonska separatistička zastava - Sputnik Srbija
Vlada Katalonije: Vlast u Madridu sprovodi opsadu, branićemo se

Ustavni sud je suspendovao oba zakona, a sudije su razmatrale da li se njima krši Ustav iz 1978. godine. Ti zakoni su izglasani prošle srede u Parlamentu Katalonije. 

Vlada Španije proglasila je nezakonitim održavanje bilo kakvog referenduma o nezavisnosti jer se u Ustavu navodi da je „Španija nedeljiva“. 

Inače, hiljade katalonskih separatista okupilo se juče u Barseloni tražeći otcepljenje tog regiona od Španije, tri nedelje pre zakazanog referenduma o nezavisnosti koji Madrid zabranjuje. 

Separatisti od 2012. godine protestuju tokom Dijade, nacionalnog praznika Katalonije kojim se obeležava pad Barselone u ratu za špansko nasleđe 1714. godine i naknadni gubitak regionalnih institucija i sloboda.

Sa druge strane, protivnici nezavisnosti se žale da taj praznik, koji pripada svim Kataloncima, separatisti zloupotrebljavaju za svoje ciljeve, a ove godine, uoči referenduma, čak i više nego ranije, ističući da je katalonsko društvo duboko podeljeno po pitanju nezavisnosti.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala