Zaoštrava se u Kataloniji: Policiji naloženo da zapleni glasačke kutije

© AFP 2023 / LLUIS GENEPripadnik katalonske policije ispred kongresne zgrade Mobilnog sveta u Barseloni
Pripadnik katalonske policije ispred kongresne zgrade Mobilnog sveta u Barseloni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tužilaštvo u Kataloniji naložilo je danas policiji da zapleni glasačke kutije, listiće i sve drugo što bi se moglo upotrebiti na referendumu o nezavisnosti te bogate španske pokrajine, koji je za 1. oktobar raspisala regionalna separatistička izvršna vlast, a koji Madrid zabranjuje.

Načelnici civilne garde i nacionalnih policijskih snaga, kao i regionalnih trupa Mosos D’Eskadra koje kontroliše katalonska vlada, pozvani su danas u kancelariju tužilaštva u Barseloni, prenosi AFP.

Protesti u Kataloniji - Sputnik Srbija
Protest hiljada Katalonaca: „Zbogom, Španijo“

Tužilaštvo im je naložilo da preduzmu akcije protiv vlasti, javnih službenika i pojedinaca „kako bi se izbegli prestupi“, saopštilo je tužilaštvo posle sastanka.

Prema španskom zakonu, tužioci imaju ovlašćenje da daju instrukcije sudskoj policiji u istragama o prestupima, kao i sudije.

„Policijski zvaničnici će direktno usvojiti mere koje su potrebne da bi zaplenili resurse namenjene pripremanju ili održavanju nezakonitog referenduma“, navodi se u saopštenju.

Policiji je posebno naređeno da oduzmu predmete kao što su „glasačke kutije, glasački listići, propagandni flajeri, priručnici sa instrukcijama za sprovođenje referenduma…“.

Nalog dat policijskim snagama stavlja trupe Mosos D'Eskadra u posebno neugodan položaj jer, s jedne strane, po zakonu moraju da slede naloge tužilaca, ali su istovremeno direktno zavisni od regionalne vlade protiv koje sada moraju da deluju, zaključuje francuska agencija.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala