Satanski stihovi: Posle 300 godina dešifrovano đavolovo pismo

© AFP 2022 / GABRIEL BOUYSA nun walks in the hall of the Vatican's Gregorian University on November 13, 2012 in Rome
A nun walks in the hall of the Vatican's Gregorian University on November 13, 2012 in Rome - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Misteriozno šifrovano pismo, koje je u 17. veku napisala časna sestra koja je tvrdila da ju je zaposeo sam đavo, konačno je dešifrovano pomoću algoritma koji je nađen, začudo, na dubokoj mreži (skrivenom delu interneta kome ne može svako da pristupi).

Sestra Marija Krocifisa de la Koncecione je tvrdila da je Lucifer pokušavao da je namami kako bi postala sluga zla, dok je pisala pisma u manastiru Palma di Montekjaro, 11. avgusta 1676. godine, piše „Stampa“.

Kodeks Gigas - Sputnik Srbija
Da li je knjigu koja ne stari napisao sam đavo? (foto, video)

Tada je napisala poruku koristeći razne simbole i jezike, uključujući grčki jezik, ćirilicu, arapsko i rusko pismo. Vekovima su stručnjaci, kriptografi, mistici i okultisti bezuspešno pokušavali da dešifruju tekst.

Nedavno je tim iz „Ludum naučnog centra“ na Siciliji na dubokoj mreži naleteo na algoritam koji im je omogućio da dešifruju naizgled nerazumljiv kod.

„Čuli smo za softver koji  verovatno koriste obaveštajne službe za dešifrovanje“, rekao je Danijel Abate, direktor centra, preneo je „Tajms“.

„Pripremali smo softver drevnim grčkim, arapskim, rumunskim i latiničnim alfabetom za razbijanje koda pisma kako bismo pokazali da je stvarno đavolje“, rekao je on.

Novoskovani prevod bizarno složenog pisma podstakao je spekulacije da ne samo da je časna sestra bila talentovani lingvista, već i da je možda bolovala od šizofrenije.

Đavo - Sputnik Srbija
Red vukodlaka, Vatra pakla: Srbija bi zaratila sa sektama, ali ne da joj jedna sila

Pismo navodno opisuje Sveto trojstvo u katolicizmu, Boga, Isusa i Svetog Duha, kao „beskorisne mase“ i dalje navodi da „Bog misli da može da oslobodi smrtnike“, istovremeno ohrabrujući ljude da napuste Boga.

„Ja lično verujem da je sestra dobro poznavala jezike, što joj je omogućilo da smisli šifrirano pismo, a možda je patila od šizofrenije, zbog čega je zamišljala dijalog sa đavolom“, dodao je Abete.

„To nije zaustavilo brojne zainteresovane satanističke sekte koje sa mnom kontaktiraju od kada sam objavio naše zaključke“, dodao je Abete.

„Moja teorija je bila da je ovo precizan alfabet koji je izmislila časna sestra koja je sa velikom pažnjom izmešala znakove. Svaki simbol je dobro osmišljen i strukturiran, postoje znaci koji se ponavljaju, možda namerno ili možda nesvesno“, rekao je Abete, navodi „Internešnel biznis tajms“.

 

RT

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala