Baš kao što je to slučaj sa mesom i povrćem, postoji bezbroj načina za spremanje jaja — od kojih su neki zdraviji od drugih.
Nutricionista Džoel Feren otkrio je koji je najnezdraviji način za spremanje jaja.
„Poširanje ili kuvanje jaja je verovatno najzdraviji način njihove pripreme, jer u njih ne stavljate brojne dodatke koji mogu da budu štetni po liniju, ali i zdravlje. Jednostavno ih kuvate u vodi“, tvrdi on.
Međutim, koji je najnezdraviji način pripreme jaja?
Sudeći po Džoelu, to je kajgana, jer postoje brojni recepti koji uključuju dodavanje mleka, pavlake i mnogih drugih stvari koje povećavaju broj kalorija, ali i štetnih masti u jelu.
Pržena jaja se, po njegovom mišljenju, nalaze negde u sredini — u zavisnosti od toga na čemu ih spremate.
Džoel predlaže korišćenje ulja u spreju, ili minimalne količine ulja koja se nanosi četkicom po tiganju, jer ljudi uglavnom preteraju kada ga sipaju direktno iz flaše.
Spremanje jaja u njihovom izvornom obliku je, dakle, najbolji način da u organizam unesemo sve ono najbolje što imaju da nam ponude.
Izvor: Avaz