DAEŠ i Al Kaida — na pomolu ujedinjenje i zajedničke akcije

© AP Photo / Jerome DelayDžihadisti
Džihadisti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koordinator Evropske unije za borbu protiv terorizma Žil de Keršov ispričao je zbog čega je moguće ujedinjenje terorističkih organizacija DAEŠ i Al Kaida.

„Vrlo je moguće da će DAEŠ i Al Kaida ponovo da se ujedine i moguće je da će čak i delovati zajedno“, naveo je Keršov u intervjuu listu „Velt am zontag“.

Prema njegovim rečima, razlozi koji su doveli do raskola među ovim terorističkim organizacijama u ovom trenutku su u drugom planu.

Vršilac dužnosti generalnog sekretara ODKB Valerij Semerikov - Sputnik Srbija
ODKB: Dolazi do ujedinjenja DAEŠ-a i Al Kaide

„Prvi razlog je u tome što je među poglavarom DAEŠ-a Abu Bakrom el Bagdadijem, koji je, najverovatnije, mrtav, i liderom Al Kaide Ajmanom el Zavahirijem postojalo lično neprijateljstvo. Ovaj drugi je sada star i najverovatnije više ne igra ozbiljnu ulogu“, rekao je Keršov.

On smatra da je još jedan razlog za nesuglasice bio period u kojem su dve organizacije nameravale da stvore takozvani kalifat.

Keršov navodi da je za Al Kaidu kalifat bio dugoročni cilj, dok se DAEŠ spremao da izgradi sopstvenu državu u mnogo kraćem roku.

Sin Osame bin Ladena Hamza postaje sve značajnija figura u hijerarhiji Al Kaide, napominje Keršov, i dodaje da je njegova retorika kada je reč o DAEŠ-u manje agresivna, te da je njegov cilj, najverovatnije, da se dve organizacije ponovo zbliže.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala