Nove prognoze šokirale Amerikance: „Irma“ ide pravo na Majami

© AP Photo / Gerben Van Es/Dutch Defense MinistryUdar uragana "Irma" na karipskom ostrvu Sveti Martin
Udar uragana Irma na karipskom ostrvu Sveti Martin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema najnovijim prognozama kretanja, Majami bi mogao da se nađe na udaru uragana „Irma“, najsnažnijeg uragana ikada zabeleženog u istoriji, objavio je američki Nacionalni centar za uragane. Nakon „Irme“, Karibima i obali SAD prete dva nova uragana — Katja i Hose.

„Sve je izvesnije da će ’Irma‘ do američkog kopna stići na području južne Floride kao posebno opasan uragan i da će sa sobom nositi olujno vreme opasno po život, koje će pogoditi veći deo države“, objavili su iz Centra.

​Kako se „Irma“ s udarima vetra od 295 kilometara na sat koji se ne smanjuju već 37 sati, približava američkom kopnu, do kojeg bi trebalo da stigne u nedelju posle podne po lokalnom vremenu, sve je više ljudi koji se evakuišu.

„Bez obzira na kojoj obali Floride živite, budite spremni na evakuaciju“, upozorio je guverner Floride Rik Skot na konferenciji za medije na kojoj je objavljena obavezna evakuacija za stanovnike južnog dela Floride.

„Ovo nije oluja za vreme koje možete da sedite i čekate da prođe. Ne morate da vozite hiljadama kilometara i napuštati državu da biste bili sigurni. Dovoljno je da odete u skloništa“, poručio je Skot.

Evakuacija je od subote obavezana i za stanovnike na atlantskoj obali u saveznoj državi Džordžija.

Dva nova uragana približavaju se Karibima i Meksiku

Nakon razornog uragana „Irma“, Karibima i obali SAD prete dva nova uragana — „Katja“ i „Hose“.

Uragan „Hose“ za sada je treće kategorije i očekuje se da stigne do ostrva Livard do subote, saopštio je američki nacionalni centar za uragane, prenosi Rojters.

On je lociran na 1.020 kilometara od ostrva Livard sa udarima vetra od 195 kilometara na sat.

Uragan „Katja“ polako jača i kreće se ka istočnoj obali Meksika i na putu je da dobije punu snagu uragana kada stigne do kopna, saopštio je Centar.

„Katja“ je za sada uragan prve kategorije sa udarima vetra od 140 kilometara na sat.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala