Martinović: Želimo još bližu saradnju sa Rusijom

© Tanjug / ZORAN ZESTICAleksandar Martinović
Aleksandar Martinović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i savetnica u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu Aljona Kudrjavceva ocenili su danas da postoji obostrana želja dveju država za još većom saradnjom u oblasti ekonomije i politike, kao i na vojnobezbednosnom i vojnotehnološkom planu.

Kako je saopšteno, Martinović je upoznao savetnicu Kudrjavcevu sa uskom saradnjom koju je Narodna skupština ostvarila sa ruskom Dumom, i dodao da je Poslanička grupa prijateljstva sa Rusijom najbrojnija u skupštini.

Američka vojska - Sputnik Srbija
Srbija ima okupatorsku vojnu bazu — gde su tu Rusi

Martinović je izrazio i zahvalnost Rusiji na podržavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i na podršci koju joj pruža u Savetu bezbednosti. On je još jednom potvrdio stav da Srbija ne želi članstvo u NATO-u i da se drži svog principijelnog stava kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji.

Kudrjavceva se interesovala za unutrašnji dijalog o pitanju strategije za Kosovo i Metohiju, koji je najavljen za jesen, kao i o gradskim izborima koji se očekuju najkasnije do marta naredne godine.

Martinović je istakao da je interes Srbije da na Kosovu i Metohiji dođe do pomirenja dvaju naroda, ali i jačanja pozicije Srba u pokrajini i povratka proteranog srpskog stanovništva.

Što se tiče predstojećih gradskih izbora, Martinović je naveo da još nije precizirano kada će biti raspisani, ali i da je veoma bitno da Beograd nastavi da se ekonomski razvija, navodeći primer projekta „Beograd na vodi“, na kojem su angažovana domaća preduzeća.

Na sastanku je bilo reči i o donošenju novog Ustava, odnosno izmeni sadašnjeg Ustava do koje će doći tek ako se postigne neophodna široka društvena i politička saglasnost.

Sagovornici su razgovarali i o uvođenju bescarinske zone na prostorima bivše SFRJ kojom bi se relaksirali odnosi zemalja na Zapadnom Balkanu i poboljšale ekonomske situacije Republike Srbije i okolnih zemalja.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala