Zašto su Majke Srebrenice povredile Kolindu

© AP Photo / Richard DrewKolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je Majkama Srebrenice, koje su je otvorenim pismom pozvale da svojim izjavama ne priziva novo zlo u regionu, istakavši da BiH i njene građane ne doživljava kao pretnju Hrvatskoj, ali da joj je neprihvatljivo poređenje njenog političkog delovanja sa „takvim izjavama koje su dolazile iz Srbije".

Njena prva dužnost, poručila je, jeste da štiti državne interese Hrvatske i nacionalne interese hrvatskog naroda i svih njenih građana.

Kolinda Grabar Kitarović - Sputnik Srbija
Majke Srebrenice: Kolinda, bila si kraljica Balkana, a sada si ista kao Srbi

U opširnom odgovoru, koji u celosti prenose hrvatski mediji, Kitarovićeva je poručila da je isto tako njena dužnost da gradi mir i odnose saradnje i prijateljstva sa svim državama, pre svega susednim.

„Nema zemlje s kojom je potrebnije izgrađivati takve odnose od Bosne i Hercegovine. Možda nema država u svetu koje su upućenije jedne na drugu — istorijski, privredno, komunikacijski, kulturno — kao naše dve države. Osim toga, Bosna i Hercegovina država je i domovina i hrvatskog naroda“, navela je hrvatska predsednica i dodala:

„Moja briga o njegovoj dobrobiti, na koju sam se obvezala i svojom dužnošću i svojim osećajima, ali i slovom Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, deo je želje za dobrobiti svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na veru i naciju“.

Kitarovićeva kaže da je njeno poštovanje prema Majkama Srebrenice i „nevino stradalim bližnjima“ ujedno i poštovanje predsednice Republike Hrvatske.

„Budući da ste naglasile kako ste me, u najboljoj nameri, smatrale i oslovljavale ’kraljicom Balkana‘, dužna sam odmah da istaknem da se nikada nisam tako doživljavala, nego sam samo i jedino predsednica Republike Hrvatske. Ništa više i ništa manje od toga“, navela je Kitarovićeva.

Izražavajući, kako kaže, i veliko poštovanje prema islamu, hrvatska predsednica je navela da je sasvim jasno da BiH i njene građane ne doživljava kao pretnju Hrvatskoj.

„Stoga mi je potpuno neprihvatljivo da se moje političko delovanje na bilo koji način upoređuje s takvim izjavama koje su dolazile iz Srbije (…) u periodu (…) koji je prethodio agresiji na BiH“, navela je Kitarovićeva.

Uverena je, kaže, i da Majke Srebrenice dele njeno mišljenje da je međunarodni terorizam i bilo koji ekstremizam najveća pretnja miru u svetu i zajedničkim civilizacijskim vrednostima, i da je njihova „zajednička dužnost“ da sprečavaju sve ono što njihovu „bliskost može da umanji ili naruši“.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala