Vučić: Bosna u Srbiji ima pravog, iskrenog prijatelja

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMladen Ivanić, Dragan Čović, Aleksandr Vučić i Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić, Dragan Čović, Aleksandr Vučić i Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Došao sam da u Sarajevu kažem da Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja, koji to pokazuje poštovanjem teritorijalnog integriteta i jačanjem političkih i svih drugih veza, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon razgovora s najvišim rukovodiocima BiH.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
OTKRIVAMO: Vučić i Dodik potvrdili vojnu neutralnost Srpske!

„Najvažnije što želim da kažem, bez obzira što znam da mnogi u to neće poverovati i da se poneko od onih koji su za mene glasali neće obradovati, jeste da kažem da sam u Sarajevo došao da kažem da BiH u Srbiji ima iskrenog i pravog prijatelja“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za mediji sa Draganom Čavićem, predsedavajućim bosanskog Predsedništva.

Kako je naveo, BiH je u regionu najznačajniji privredni partner, s godišnjom razmenom koja prelazi milijardu i 525 miliona evra, a dodao je, veruje da je i Srbija najveći partner BiH u regionu.

Građanima BiH poručio je da je siguran da će se uveriti u iskreno prijateljstvo Srbije:

„Želim da poručim građanima, bez potrebe da se bilo kome dodvoravam i bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, da će u to da im je Srbija prijatelj moći da se uvere narednih godina“, istakao je Vučić.

Čović: Početak novih odnosa

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića početak potpuno novih odnosa zvaničnog Sarajeva i Beograda i naveo da je uveren da će vrlo brzo doći do rešenja po pitanju granice BiH i Srbije.

Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Ivanić vraća muslimanima i Bošnjacima što su glasali za njega

Čović je na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije rekao da su razgovarali o ekonomskoj saradnji, da je Srbija jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera BiH i ukazao da će Srbija biti zemlja-partner na sajmu u Mostaru, na proleće.

Kako je rekao, razgovaralo se i o međusobnom podržavanju u međunarodnim institucijama kada su u pitanju stvari koje su važne za dve zemlje.

Čović je rekao da su razgovarali o pitanju granice i da je naglasio koliko je to bitno za BIH, kao i da je to pitanje rešeno sa Crnom Gorom i da je uveren da će to pitanje brzo biti dogovoreno i sa Srbijom.

On je dodao da bi se tim dogovorom poslala snažna poruka svima u BiH da se okrenu budućnosti, a da se ne opterećujemo prošlošću.

Čović je ukazao i na potrebu povezivanja kada je u pitanju infrastruktura i u tom smislu u tom kontekstu pomenuo auto-put Beograd — Sarajevo.

Prema njegovim rečima, ovo je početak novih odnosa Predsedništva BiH i predsednika Srbije, i najavio skoru uzvratnu posetu Predsedništva BiH Srbiji.

Nada se da će i današnji razgovor i poruke koje su poslate biti brzo potvrđeni i da dolazi novo vreme budućnosti dveju zemalja.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala