Zastrašujuća „Irma“ juri ka Floridi, prve žrtve na Karipskim ostrvima (video)

© REUTERS / RCI GUADELOUPEPosledice udara uragana Irma na Sen Martinu
Posledice udara uragana Irma na Sen Martinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najmanje dve osobe poginule su na francuskim karipskim ostrvima Sveti Bartolomej i Sveti Martin u udaru uragana „Irma“, saopštila je danas francuska ministarka za prekomorske teritorije Anik Žirarden.

„Zasad govorimo o dvoje poginulih i dvoje teško povređenih. Očigledno je da situacija može vrlo brzo da se promeni“, rekla je ona novinarima pre ulaska u avion kojim će otputovati u pogođeni region, javio je Rojters. 

Žirardenova je dodala da je francuska vlada pokrenula plan za vanredne situacije, ali da je od vitalnog značaja da se proceni obim štete, jer u ovoj fazi vlasti nemaju pristup najgore pogođenim oblastima.

„Oko“ uragana „Irma“, koji je dostigao najvišu, petu kategoriju, prelazi preko Britanskih Devičanskih Ostrva.

Uragan, koji će proći pored Portorika, a u četvrtak i severno od obale Dominikanske Republike, prouzrokovao je evakuaciju više hiljada ljudi. Građani su pohrlili u prodavnice da se snabdeju najosnovnijim potrepštinama, a na nekoliko ostrva koja su popularne turističke destinacije zatvoreni su aerodromi.

Direktor Američke nacionalne meteorološke službe Luis Učelini rekao je za AP da je zabrinut zbog uragana koji će proći preko Floride ka Severnoj Karolini. On je upozorio da će svi „rizici povezani sa olujom“ biti opasni.

Ekspert za uragane Keri Emanuel proračunao je da „Irma“ ima snagu oko sedam hiljada milijardi vati, odnosno dva puta veću energiju od svih bombi upotrebljenih u Drugom svetskom ratu.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala