Japan: Kim ima bombu od 160 kilotona

© REUTERS / Kim Kyung-HoonJapanske vesti o lansiranju severnokorejske rakete
Japanske vesti o lansiranju severnokorejske rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Japana Icunora Onodera izjavio je da su stručnjaci njegovog resora ponovo promenili procenu jačine nuklearne bombe koju je testirala Severna Koreja do 160 kilotona u trotilnoj ekvivalenciji.
Vojna parada u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Severna Koreja sprema novu raketnu probu

„Organizacija za dogovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog testiranja dala je konačnu procenu magnitude podzemnih podrhtavanja tokom testiranja koje je obavila Severna Koreja — 6,1 stepen Rihterove skale. Ako se napravi procena na osnovu tih podataka, jačina će iznositi 160 kilotona. To umnogome prevazilati pokazatelje ranijih testiranja“, navodi reči ministra NHK.

Onodera je rekao da je ta bomba skoro 10 puta jača od nuklearne bombe koja je bačena na Hirošimu 1945. godine i koja je iznosila 15 kilotona.

Prema prvobitnim procenama, magnituda podzemnog podrhtavanja tokom eksplozije iznosila je 5,8 stepeni Rihterove skale. Na osnovu toga Ministarstvo odbrane Japana je izvelo zaključak da jačina bombe iznosi 70 kilotona. Zatim se procena promenila u skladu sa novom magnitodom od 6 stepeni Rihterove skale i iznosila je do 120 kilotona.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala