Tramp odobrio Seulu isporuke oružja vredne više milijardi dolara

© AP Photo / Alex BrandonPredsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je u razgovoru sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom odobrio isporuke oružja vredne više milijardi dolara u Južnu Koreju, saopštila je Bela kuća.
Predsednik SAD Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel na početku samita G20 u Hamburgu - Sputnik Srbija
Merkelova i Tramp: Brzo pooštriti sankcije Severnoj Koreji

Bela kuća takođe je potvrdila da je Tramp odobrio ukidanje ograničenja na težinu bojevih glava raspoređenih u Južnoj Koreji..

„Oni (Tramp i Mun Džae In) su obećali da će ojačati zajedničke vojne kapacitete. Predsednik Tramp je fundamentalno podržao inicijativu Južne Koreje za ukidanje ograničenja na težinu bojevih glava njihovih raketa. Predsednik Tramp takođe je u principu izrazio svoju saglasnost da Južna Koreja nabavi američko oružje i opremu za više milijardi dolara“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Razgovor dvojice lidera održan je u svetlu još jedne nuklearne i raketne probe Severne Koreje. 

Komentarišući ove nabavke, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je rekao da se Kina nada da će SAD i Južna Koreja učiniti sve kako bi sprečile eskalaciju sukoba na Korejskom poluostrvu.

Vojna parada u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Severna Koreja sprema novu raketnu probu

„Trenutno je situacija na Korejskom poluostrvu izuzetno osetljiva. Nadamo se da će relevantne strane uložiti napore kako bi izbegle eskalaciju“, rekao je Šuang tokom brifinga.

Severna Koreja je pre dva dana izvela svoju šestu i najsnažniju nuklearnu probu, saopštivši da je detonirala unapređenu hidrogensku bombu za raketu dugog dometa, što je izazvalo burna reagovanja širom sveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala