Zemlje BRIKS-a konstruktivnije od G20

© REUTERS / Mark SchiefelbeinLideri zemalja BRIKS-a, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Kine Si Đinping i premijer Indije Narendra Modi, dolaze na sastanak o trgovini u okviru samita BRIKS-a u kineskom Sjamenu
Lideri zemalja BRIKS-a, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Kine Si Đinping i premijer Indije Narendra Modi, dolaze na sastanak o trgovini u okviru samita BRIKS-a u kineskom Sjamenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar za ekonomski razvoj Rusije Maksim Oreškin smatra da, u poređenju sa G20, zemlje BRIKS-a slušaju stavove jedne drugih o različitim pitanjima, traže konsenzus i dolaze do zajedničke tačke gledišta.
Predsednik Kine Si Đinping na otvaranju samita BRIKS-a u Sjamenu - Sputnik Srbija
Đinping: Formirati nove vrste međunarodnih odnosa

„Zapravo, u poređenju sa ’dvadesetorkom‘, ovde je diskusija mnogo konstruktivnija, svi slušaju stavove jedni drugih, svi nalaze konsenzuse, dolaze do zajedničkog gledišta. To je velika razlika i to je veoma pozitivno“, rekao je Oreškin novinarima na samitu BRIKS-a u kineskom Sjamenu.

Ministar je dodao da su među temama o kojima se razgovaralo na samitu bile sajber bezbednost i energetska bezbednost.

„Jasno je da je još jedan ključni trenutak povezan sa programom svetske trgovine. Ovde su slični stavovi svih zemalja — svi se zalažu za otvorenu trgovinu, protiv protekcionizma. Aktivno se raspravljalo o pitanjima priprema za Ministarsku konferenciju STO koja će se održati u decembru. Zemlje su raspravljale o pitanju izlaska sa zajedničkim stavovima, zajedničkim predlozima“, istakao je Oreškin.

Samit lidera država BRIKS-a (Rusija, Kina, Brazil, Indija i Južna Afrika) održava se 4. i 5. Septembra u južnokineskom primorskom gradu Sjamen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala