Seul i Vašington ukinuli ograničenja na težinu bojevih glava

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIBojeva glava
Bojeva glava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici SAD i Južne Koreje Donald Tramp i Mun Džae In dogovorili su se da ukinu ograničenja na težinu bojevih glava kojima se opremaju južnokorejske rakete, prenosi „Jonhap“.

Time je Seul stekao mogućnost da proizvodi rakete dometa 800 kilometara naoružane bojevim glavama težine do 500 kilograma.

Nešto ranije je saopšteno da će Južna Koreja privremeno rasporediti četiri preostala lansera za američki protivraketni sistem THAAD, kao odgovor na najnoviju nuklearnu probu Pjongjanga. 

Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Rusija: Preti „vruća faza“ konflikta na Korejskom poloustrvu

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane navodi u saopštenju da će četiri preostala lansera biti raspoređena nakon završetka vladine procene koliki je uticaj na životnu sredinu. 

Kako bi se rasporedili lanseri južno od Seula, biće igrađene pojedine konstrukcije, dodaje Ministarstvo, a trenutno se na toj lokaciji nalaze dva lansera. 

Sistem THAAD, koji je već instaliran u Južnoj Koreji, razbesneo je Kinu.

Podsetimo, Severna Koreja je juče izvela svoju šestu i najsnažniju nuklearnu probu, saopštivši da je detonirala unapređenu hidrogensku bombu za raketu dugog dometa, što je izazvalo burna reagovanja širom sveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala