Merkelova: Razgovaraću sa liderima Rusije, Kine i SAD o Severnoj Koreji

© REUTERS / Axel SchmidtAngela Merkel
Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će sa liderima Rusije, SAD i Kine razgovarati o severnokorejskom problemu istakavši važnost pronalaska diplomatskog rešenja.

„Razgovaraću sa predsednicima Rusije i Kine, naravno i sa liderima Japana i Južne Koreje, ali i sa američkim predsednikom“, rekla je Merkelova prilikom televizijskog sučeljavanja sa Martinom Šulcom iz redova socijaldemokrata.

Lansiranje balisitičkih raketa u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Severna Koreja će uskoro imati rakete koje mogu da pogode Evropu

Merkelova je naglasila da za Evropu postoji isključivo mirno i diplomatsko rešenje tog problema.

„Evropa mora da učestvuje u tim pitanjima kao što su rat ili mir. Potreban je čvrst stav Evrope“, istakla je ona.

Nemačka kancelarka iz redova demohrišćana govorila je i o Turskoj, izrazivši uverenje da je sporazum sa tom zemljom vezan za migrante apsolutno ispravan danas, kao što je to juče bio.

Istovremeno, ona je naglasila da Turska ne bi trebalo da postane članica EU i da će tražiti od Unije da prekine pregovore o članstvu sa Ankarom.

„Ne vidim da bi oni (Turci) ikada mogli da se pridruže EU i nikada nisam verovala da će se to dogoditi“, rekla je ona, dodavši da će razgovarati sa svojim kolegama u Uniji kako bi postigli jedinstven stav o okončanju pregovora o turskom članstvu, prenose agencije.

Merkelova je to rekla nakon što je Šulc kazao da bi prekinuo pregovore s Turskom o pristupanju EU kada bi bio izabran za kancelara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala