Reakcije na pretres ruskih diplomatskih misija: Traže Putina, hakere i Trampove papuče

© REUTERS / Beck DiefenbachRuski konzulat u SAD
Ruski konzulat u SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stejt department je naveo razlog pretresa u diplomatskim predstavništava Rusije u San Francusku i Vašingtonu. Prema rečima predstavnika američkog spoljnopolitičkog resora, inspekcije su izvedene „radi osiguranja bezbednosti“ i „potvrde da su ruske vlasti napustile prostorije“.
Zgrada trgovinskog predstavništva Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Rusija: Zauzimanje Konzulata neprijateljski akt Amerike — dozovite se pameti

Čuđenje i razočarenje zbog pretresa ruskih diplomatskih misija u SAD izrazila je predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova. Ona je takođe izjavila da se pokušaj da se ponize diplomate završio poniženjem samih pripadnika FBI koji su radili u zgradama koje je ruska strana predala SAD.

„Oni sada proklinju one koji su ih poslali na tu ponižavajuću cirkusku predstavu svetskih razmera. Žao mi ih je. Oni su verovatno obični radnici koji treba da hrane porodice i plaćaju poreze“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

„Gledam snimke pretresa pripadnika FBI ruskih diplomatskih objekata i shvatam da je to neka đavoljska komedija, glupa, nezakonita, besmislena. Zašto? Da se pokaže moć američkih specijalnih službi? Pokazali su — sve smo videli. Čak je i pripadnike FBI sramota od toga što se dešava. Krenuli su da razbijaju katance i lome vrata? Mi smo ljubazan narod — sami otvaramo vrata, zašto uništavati svoju imovinu“, dodala je ona.

„Mislili su da će napokon moći da izazovu agresiju diplomatskih radnika nad kojima su se izrugivali dva dana i poslednjih nekoliko godina? Oni to neće dočekati. Mi ne učestvujemo u toj igri“, naglasila je Zaharova.

Ona je uverena da je to što se desilo u San Francusku i Vašingtonu samo početak, jer je u „rusofobsku seriju uloženo toliko novca da dekoracija može da ispadne odlična“.

Medvedi, Snouden i papuče Trampa    

U komentaru na snimak jedan od korisnika postavlja retoričko pitanje kakva bi bila reakcija međunarodne javnosti kada bi FSB na sličan način počeo da pretresa američko trgovinsko predstavništvo ili američki konzulat na teritoriji Rusije.

Tokom pretresa pripadnici FBI po sobama diplomata su tražili rakete, medvede, Edvarda Snoudena, ruske hakere, meksičke imigrante, pa čak i papuče Donalda Trampa, šali se taj korisnik.

„Interesantno, šta su tamo tražili? Nuklearni fitilj? Ruske hakere? Votku? Meksikance emigrante? Jednostavno ne shvatam“, primetio je korisnik Aleksandar Frolov.

„Oni traže mrtvog crnca ili nuklearnu podmornicu. Idioti tražite u kupatilu tamo je podmornica sa nuklearnom bojevom glavom“, posavetovao je policajce Vlfat Imamov.

„Da nisu Putina tražili?“, napisala je Inga.

„Ni oružja, ni nuklearnog oružja, ni hemijskog oružja, ni dokumenata terorističke propagande, ni tajnih špijunskih superkompjutera, ni raketa sa nuklearnom bojevim glavama. Rusi su sve to već sakrili“, napisao je Giljemo Andler.

„Stiče se utisak kao da su mislili da će u sobi videti samog Osamu bin Ladena ili Hitlera“, prokomentarisao je ponašanje pripadnika FBI Vladimir Radina.

„Putin i njegova vojska hakera su kod kuće?“, napisao je Jevgenij Kučera.

„A Putin i njegova vojska hakera su kod kuće?“, našalio se Jevgenije Kačura.

Akt vandalizma

Predsednik Komisije Saveta Federacije za informacionu politiku Aleksej Puškov izjavio je da je potrebna oštra reakcija ruske strane na taj incident.

„Besmisleno je negodovati i osuđivati“, napisao je Puškov na Tviteru.

Trgovinski predstavnik Rusije u SAD Aleksandar Stadnik akcije američkih vlasti nazvao je „zauzimanjem ruske imovine u inostranstvu“, naglasivši da je pretres kršenje međunarodnih konvencija.

„Mi smo svedoci akta vandalizma“, izjavio je Stadnik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala