U Grozni sleteo avion sa spasenim ženama i decom iz Iraka

Pratite nas
Avion sa četiri žene i osmoro male dece iz Rusije, koji su spaseni u Iraku, prizemljio se na aerodrom „Grozni“. Na aerodromu su ih dočekali ombudsman za decu Ana Kuznjecova, predstavnici administracije i vlade Čečenije. Deca i žene su izašli iz aviona u pratnji zamenika predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Zijada Sabsabija.

Ana Kuznjecova je rekla da namerava danas da poleti s decom koja su stigla iz Iraka u Moskvu. „Ako uspemo da rešimo sve probleme, danas ću već poleteti u Moskvu s decom. Za sada vidim četiri deteta s mamama, oni su, prema mojim podacima, iz Tveri, Nižnjevartovska i Saratova“, rekla je zaštitnica dečjih prava. 

Lider Čečenije Ramzan Kadirov u avgustu je na Instagram postavio video-snimak RT, snimljen u dečjem prihvatilištu u Bagdadu, koji govori o ruskoj deci čiji su se roditelji priključili terorističkoj organizaciji DAEŠ. Ta deca su odbačena posle oslobođenja iračkog Mosula. Kadirov je izrazio nadu da će rođaci prepoznati ovu decu i izvestiti o tome nadležne. Kasnije je saopštio da su pronađeni rođaci četvoro ruske dece. 

Potraga za rođacima ove dece počela je posle reportaže televizijskog kanala RT iz prihvatilišta u Bagdadu. 

Prema navodima nadležne kancelarije za dečja prava, u zoni borbenih dejstava u zemljama Bliskog istoka bilo je oko 350 dece, uglavnom iz Čečenije i Dagestana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala