Američki policajac: Ne brinite, ubijamo samo crnce (video)

© Foto : Ben DoyleProtest u Lonodnu nakon ubistva crnaca u Americi
Protest u Lonodnu nakon ubistva crnaca u Americi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policajac iz savezne američke države Džordžije izazvao je burne reakcije javnosti kada je procurio video-snimak na kojem govori da oni „ubijaju samo crnce“.

Poručnik Greg Abot najavio je povlačenje iz policije u Kobu u Džordžiji nakon što su mu nadređeni nagovestili otkaz jer se pojavio video-snimak iz jula prošle godine na kojem je on ženi u automobilu, koju je zaustavio zbog rutinske kontrole, kazao:

„Ne brinite, ubijamo samo crnce“, piše „Vašington post“.

Abot, koji trideset godina radi u policiji, kako se vidi na snimku sa nadzorne kamere, zaustavio je automobil radi rutinske kontrole, a žena koja se nalazila u vozilu rekla mu je da „ne želi da spusti ruke kako bi uzela mobilni telefon jer je videla mnogo video-snimaka na kojima policajci ubijaju ljude“. 

On joj na to odgovorio:

„Ali vi niste crnkinja, ne brinite. Mi ubijamo samo crnce. Samo crnce ubijamo, zar ne? Sve snimke koje ste videli, na njima samo crnce ubijamo, je li tako?“

Poručnika su na konferenciji za novinare opisali kao „časnog policajca“ koji je počinio veliku grešku.

„Ne znam šta je mislio, ali znam što je rekao“, dodali su na konferenciji. 

Protest u Luizijani - Sputnik Srbija
Žarišta zbog kojih će cela Amerika da proključa

Policijska Kancelarija za neprikladne rasističke komentare saznala je u sredu za taj slučaj nakon što su videli snimak kojeg se dokopala Ej-Bi-Sijeva televizija Vi-Si-Bi.

Do kraja istrage Abot je suspendovan, ali njegov advokat kaže da u potpunosti sarađuje i da njegovu izjavu treba posmatrati u kontekstu.

Šef policije, međutim, kaže da bez obzira na kontekst, izgovora za takav komentar nema.

Podsetimo, 2015. i 2016. godine u SAD dogodilo se više ubistava Afroamerikanaca koja su počinili pripadnici policije. Američka i svetska javnost bile su uzrujane i ogorčene zbog ponašanja policijskih službenika.

 

Izvor: B 92

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala