Neiskrenost Amerike samo je zaoštrila već pogoršan odnos s Rusijom

© AFP 2023 / MLADEN ANTONOVZastave Rusije i SAD
Zastave Rusije i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stejt department SAD je priznao u svojoj izjavi da je zatvorio Konzulat Rusije u San Francisku i da je do toga došlo zbog „silazne linije u našim odnosima“. To je neuobičajeno priznanje da su odnosi između dve strane na najnižem nivou i da se pogoršavaju velikom brzinom, piše portal „Njuz antivor“.

Dok SAD tvrde kako se nadaju da će „poboljšati odnose“, poslednji američki neprijateljski potez ne ide u prilog toj tvrdnji. Naprotiv, komentari Stejt departmenta više izgledaju kao pokušaj svaljivanja krivice na drugu stranu‘.

Stejt department je sebi pripisao samo zatvaranje jednog Konzulata i dva odeljenja, rekavši da su „izabrali da omoguće ruskim vlastima da poprave neke delove Konzulata“, i tako samo pogoršao trenutno stanje.

Anatolij Antonov - Sputnik Srbija
Antonov: Situaciju sa konzulatima rešiti kao što bi je rešio Lenjin

Jedan zvaničnik je rekao da se „nada da će Rusi shvatiti da su oni ti koji su pokrenuli pitanje“ o zatvaranju objekata, podsećajući da su SAD nedavno ostale bez skladišta i kuće za odmor u Moskvi.

Američki zvaničnici, podseća taj portal, ne spominju u svojim izjavama da su u decembru 2016. godine proterali ruske diplomate i zaplenili dve kuće za odmor. Dok je Rusija pravdala zatvaranje američkih objekata kao odmazdu za to, američki zvaničnici ignorišu ono što se dogodilo u decembru i pravdaju trenutne poteze kao odmazdu za zatvaranje svojih objekata.

Komentari o tome kako se nadaju poboljšanju odnosa ne deluju iskreno, jer zatvaranje Konzulata predstavlja veliki korak napred u eskalaciji tenzija i skoro sigurno će prinuditi Rusiju da preduzme dalje korake.

„Nema izgleda da će se diplomatija merama ’tante za kukuriku‘ uskoro završiti. Jedino što možemo jeste da se nadamo da situacija neće eskalirati“, zaključuje se u komentaru.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala