Porošenko potpisao ukaz o biometrijskoj kontroli stranaca

© Sputnik / Aleksandr Polegenьko / Uđi u bazu fotografijaGranični prelaz "Džankoj" na rusko-ukrajinskoj granici
Granični prelaz Džankoj na rusko-ukrajinskoj granici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko potvrdio je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o biometrijskoj kontroli za strance koji prelaze ukrajinsku granicu. Ukaz je objavljen na zvaničnom sajtu šefa države.
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Porošenko Ukrajincima: Ne odustajemo od EU i NATO-a

Odluka će stupiti na snagu 2018. godine. Za kontrolu ispunjavanja ukaza odgovoran je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu. 

Ulazak u Ukrajinu biće moguć samo uz davanje otisaka prstiju. Biće potreban i prethodno odobreni zahtev za ulazak. 

Porošenko je naložio i da se obnovi spisak država „migracionog rizika“, na kojem je i Rusija. 

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksandar Turčinov je izjavio da će se uvođenje ovakve kontrole ticati pre svega Rusa. 

Poslanici u Vrhovnoj radi su pozvali da se uvede vizni režim s Rusijom, ali Kijev smatra da će se to negativno odraziti na ukrajinske državljane. 

Porošenko želi da izoluje Ukrajince od rođaka u Rusiji

Maša i Medved - Sputnik Srbija
Ukrajinci objavili rat „Maši i Medvedu“ uz neverovatno obrazloženje

Član Saveta za međunacionalne odnose pri predsedniku Rusije Bogdan Bespalko je u razgovoru s RT-om rekao da je to još jedan korak kijevskog režima usmeren na rušenje veza Rusije i Ukrajine. 

„Smatram da su ove mere želja ukrajinskog rukovodstva da razori jednostavne ljudske veze građana Rusije i Ukrajine koje još postoje. To je težnja da se maksimalno demonizuje naša zemlja, naš narod i da se utiče na glasače uoči izbora… Moguće je da će uskoro shema s biometrijskim pasošima i prijavama ulaska prerasti u pravi vizni režim“, smatra Bespalko. 

On je dodao da će Rusija biti prinuđena da pribegne kontramerama. Prema njegovim rečima, postoji mnogo instrumenata kojima se može odgovoriti Ukrajini. 

„Može se uvesti niz mera koje neće onemogućiti ulazak građana Ukrajine na teritoriju Rusije, ali će se, na primer, plaćati. Neka građani Ukrajine, ako ulaze ovde zbog posla, plaćaju prelazak granice. Mogu se uvesti i ograničenja koja će udariti na ukrajinska preduzeća na teritoriji Rusije koja i dalje trguju ovde. Instrumenata je mnogo. Treba mirno sesti i pogledati koji su najmanje bolni za Rusiju i najosetljiviji za Ukrajinu“, zaključio je on. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala