Izetbegović: Hrvatska ima pravo da spoji teritoriju

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALL Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da se pogrešno predstavlja da je BiH protiv izgradnje Pelješačkog mosta i da BiH želi da bude dobar sused Hrvatskoj, što očekuje i od Zagreba, tako da „jedni drugima ne pravimo probleme i ne uzimamo prava“.

Izetbegović je novinarima u Sarajevu rekao da Hrvatska ima pravo da spoji teritoriju, a da BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

On je naveo da BiH ima akte koji će ovih dana biti dopunjeni posle sednica Saveta ministara i sednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Nakon toga će, dodao je, BiH imati stav o tom pitanju. 

Jadransko more - Sputnik Srbija
BiH upozorava Hrvatsku: Proglasićemo suverenitet na delu Jadrana

„Nadam se da će i Hrvatska da krene u tom smeru, da jedni drugima pomognemo, a ne da pravimo probleme“, istakao je Izetbegović, prenela je Fena.

Izrazio je nadu da će kod predstavnika susedne Hrvatske prevladati razum, ne samo u slučaju sa Pelješačkim mostom već i u drugim slučajevima, kao što je Buško jezero, čiju vodu Hrvatska koristi bez sporazuma sa BiH. 

Novinarima se obratio i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić koji smatra da je to pitanje vrlo grubo svedeno samo na temu izgradnje spomenutog mosta.

„Mi uopšteno govorimo o razgraničenju između BiH i Hrvatske, sa fokusom na razgraničenje na moru koje je u interesu BiH, a to znači poštovanje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora“, rekao je Zvizdić.

Jadransko more - Sputnik Srbija
BiH upozorava Hrvatsku: Proglasićemo suverenitet na delu Jadrana

On je naveo da je interes BiH razgraničenje na moru.

„To znači da možemo da idemo u pravcu da Hrvatska može da reši pitanje svog teritorijalnog povezivanja, a BiH želi da ima koridor u skladu sa međunarodnim pravom o otvorenom moru“, rekao je Zvizdić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala