Hrvatska jača od Srbije, a gde je Crna Gora

© Foto : Ministarstvo odbraneNa poligonu Bugarske armije "Šabla" u toku su intenzivne pripreme
Na poligonu Bugarske armije Šabla u toku su intenzivne pripreme - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od 133 države na spisku najjačih armija na svetu Srbija se nalazi na 83. mestu. Od država bivše Jugoslavije najjača je Hrvatska, koja se našla na 68. mestu.
Ruski vojnik u Kalinjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija
Ruska vojska među tri najjače u svetu

Prema istraživanju međunarodne kompanije „Global fajerpauer“, najjaču armiju na svetu imaju SAD, druga je Rusija, a treća je Kina.

Za Jugoslovensku narodnu armiju se pričalo da predstavlja četvrtu vojnu silu u Evropi, a gde su danas armije država koje su nastale njenim raspadom?

Epitet najjače armije od država bivše Jugoslavije, prema „Global fajerpaueru“, ponela je Hrvatska, koja se našla na 68. mestu liste. Srbija je pak zauzela 89, Slovenija 114, Makedonija 121, a Bosna i Hercegovina 122. poziciju.

Zanimljivo je da Crne Gore, najmlađe članice NATO-a, nema na ovom spisku.

Vojnici na probi vojne parade, posvećene 72-godišnjici Dana pobede u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Ruski senator: Ruska vojska objektivno među najjačima

Za procenjivanje je uzeto u obzir više od 50 faktora. U napomeni istraživanja se navodi da rangiranje učesnika zavisi ne toliko od ukupne količine vojne tehnike, koliko od izbalansiranosti vojne moći zemlje i raznovrsnosti raspoloživog oružja.

Stručnjaci nisu uzimali u obzir nuklearno oružje, ali su nuklearne sile dobile dodatne poene. Ključni faktor prilikom ocenjivanja bila je brojnost, tako da su zemlje sa velikim brojem stanovnika po pravilu imale veći rejting. Takođe su uzeti u obzir geografski položaj zemlje, „logistička fleksibilnost“ i količina prirodnih resursa.

Zemlje koje nemaju izlaz na more nisu bile kažnjene zbog nedostatka flote, dok su morske sile gubile poene zbog nedostatka raznovrsnosti u naoružanju flote.

Osim toga, zemlje NATO-a dobile su bonus zbog mogućnosti da raspolažu sredstvima iz zajedničkih resursa Alijanse.

Politički sistem zemlje i priroda vojnog rukovodstva nisu uzeti u obzir prilikom ocenjivanja.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala