Amerika zatvara Konzulat Rusije u San Francusku

© Flickr / Tom ArthurZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kao odgovor na ruske mere SAD traže da do 2. septembra budu zatvoreni Konzulat Rusije u San Francusku i dva ruska konzularna objekta u Vašingtonu i Njujorku, saopštila je zvanična predstavnica Stejt departmenta Heder Navert.
Zastava Ruske Federacije na ruskoj ambasadi u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Amerika traži zatvaranje trgovinskih predstavništava Rusije u Vašingtonu i Njujorku

„U duhu reciprociteta tražimo da ruske vlasti zatvore svoj Generalni konzulat u San Francusku i zgrade Konzulata u Vašingtonu i Njujorku. Zatvaranje treba da bude završeno do 2. septembra“, saopštila je Navertova.

U Vašingtonu se nadaju da će Rusija izbeći dalje korake kao reakciju na nove sankcije i da će se „kretati ka tome da se postigne cilj oba naša predsednika — da se poboljšaju odnosi između naše dve države i poveća saradnja u oblastima od uzajamnog interesa“. 

Pritom, prema rečima zvanične predstavnice Stejt departmenta, iako obe države nakon akcije Vašingtona ostaju sa po tri konzulata na teritoriji druge države, i dalje postoji neravnoteža u broju diplomatskih i konzularnih odeljenja.

„Međutim, mi smo odlučili da dozvolimo ruskim vlastima da zadrži neke od svojih zgrada kako bi se sprečio začarani krug u našim odnosima“, rekla je Navertova.

U američkom spoljnopolitičkom resoru su saopštili da je Vašington u potpunosti realizovao smanjenje broja diplomatskog osoblja SAD u Rusiji koje je tražila Moskva.

Američki državni sekretar Reks Tilerson i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Moskva priprema odgovor na američke mere

Zamenik predsednika Komiteta Državne dume Rusije za međunarodne poslove Andrej Klimov izjavio je da će Rusija odgovoriti na zatvaranje Konzulata u San Francusku. 

„To je grubost. Po mom mišljenju, ne bi bilo ispravno da mirno gledamo na to, da se pravimo da se ništa ne dešava. Mi imamo snage, mogućnosti i zdrave ljude kako bi formulisali i realizovali recipročne mere“, izjavio je on.

Ruski konzul u San Francisku Sergej Petrov rekao je za Sputnjik da će Generalni konzulat delovati u skladu sa odlukom koju će doneti rusko rukovodstvo u vezi sa odlukom Amerikanaca.

„Sada će Ministarstvo spoljnih poslova odlučiti o proceduri zatvaranja, o tome gde će ljudi otići, i drugim stvarima“, rekao je on.

Rusija je, inače, imala diplomatsku misiju u San Francisku od 1852. godine, kako je navedeno na sajtu Konzulata.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin naredio: 755 američkih diplomata da napusti Rusiju

Konzulat je zatvoren 1924. godine zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali je ponovo otvoren 1934. godine nakon što je Vašington uspostavio diplomatske odnose sa Sovjetskim Savezom, napominje francuska agencija.

Podsetimo, broj američkih diplomata u Rusiji smanjen je sa 755 na 455, čime je izjednačen sa brojem ruskih diplomata u SAD.

Pored toga, Rusija je američkim diplomatama zabranila pristup pojedinim nekretninama u Moskvi, a reč je o nekoliko skladišta i jednoj vikendici.

Ubrzo zatim američke vlasti blokirale su rad konzularnih odeljenja širom Rusije kada je reč o izdavanju američkih viza ruskim građanima, iako je najavljeno da će vize od septembra ponovo početi da se izdaju, ali samo u Moskvi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala