I Srbi polažu zakletvu: Danas kada postajem kozak... (video, foto)

© Sputnik / Brankica RistićGordana Knežević, arhitekta iz Prištine, od danas je i zvanično kozak.
Gordana Knežević, arhitekta iz Prištine, od danas je i zvanično kozak. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od hiljadu kozaka koji su poginuli tokom tursko-srpskog rata dobilo je svoja spomen-obeležja u tri aleksinačka mesta — Adrevcu, Vitkovcu, Šumatovcu. U okviru manifestcije 11 osoba je položilo kozačku zakletvu, među kojima i dve žene.

U mestu Vitkovac u aleksinačkoj opštini, u organizaciji Udruženja srpskih veterana i Saveza kozaka Balkana, otkriveno je spomen-obeležje ruskim kozacima koji su izginuli u srpsko-turskom ratu 1876. godine.

Tri krsta postavljena na tri različita mesta, gde je sahranjeno više od hiljadu ruskih dobrovoljaca finansijski je nesebično pomogao i Fond u organizaciji državne administracije Ruske Federacije. Ovom prilikom i 11 pripadnika Saveza kozaka Balkana položilo je i kozačku zakletvu koja se završava rečima „Za vjeru i otačestvo“. Među onima koji su danas i zvanično postali kozaci su i dve žene.

© Sputnik / Brankica RistićPolaganje zakletve Balkanskog saveza kozaka.
Polaganje zakletve Balkanskog saveza kozaka. - Sputnik Srbija
Polaganje zakletve Balkanskog saveza kozaka.

Jedna od njih, Gordana Knežević iz Prištine, diplomirani arhitekta i majka tri ćerke, odlučila je da postane i kozak.

Dok u kozačkoj uniformi ponosno stoji u porti manastira čekajući da položi zakletvu objašnjava da se na ovaj čin odlučila iz prostog razloga.

„Volim istoriju, naša borba za opstanak i rat koji smo svi debelo osetili na svojim leđima privukli su me ovom pozivu“, objašnjava ona.

U isto vreme, Lazar Karanović, koji je doskoro bio aktivan vojnik, takođe je nestrpljivo čekao da položi zakletvu.

„Disciplina, porodica i vera i ljubav prema Rusiji su one vrednosti zbog kojih sam poželeo da pristupim kozacima“, objašnjava on.

© Brankica RistićViše od hiljadu kozaka koji su poginuli tokom tursko-srpskog rata dobilo je svoja spomen-obeležja u tri aleksinačka mesta — Adrevcu, Vitkovcu, Šumatovcu.
Više od hiljadu kozaka koji su poginuli tokom tursko-srpskog rata dobilo je svoja spomen-obeležja u tri aleksinačka mesta  — Adrevcu, Vitkovcu, Šumatovcu. - Sputnik Srbija
Više od hiljadu kozaka koji su poginuli tokom tursko-srpskog rata dobilo je svoja spomen-obeležja u tri aleksinačka mesta — Adrevcu, Vitkovcu, Šumatovcu.

Inače, kozaci imaju 11 „formacija“ koje se razlikuju po uniformama.

Skupu koji je danas održan prisustvovali su atamani i kozaci iz Republike Srpske, Crne Gore, sa Kosova i Metohije, ali i iz Bugarske, Rusije. Osim njih, tu su bili i predstavnici ruske ambasade kao i Rusko-srpskog humanitarnog centra iz Niša.

Viktor Zaplatin, glavni ataman za Balkansku kozačku vojsku, pred kojim su novi kozaci i položili zakletvu, rekao je da spomenici koji su otkriveni ruskim kozacima nisu samo mermerni krstovi već i znak odnosa naših naroda.

„Sloveni su jedna porodica. U 20. veku naše bratstvo je učvršćeno. Danas potvrđujemo još jednom da smo braća i dok je živa Rusija živa je i Srbija“, kaže ataman Zaplatin.

© Ruptly . Brankica RistićViše od hiljadu kozaka koji su poginuli tokom tursko-srpskog rata dobilo je svoja spomen-obeležja u tri aleksinačka mesta — Adrevcu, Vitkovcu, Šumatovcu.
Više od hiljadu kozaka koji su poginuli tokom tursko-srpskog rata dobilo je svoja spomen-obeležja u tri aleksinačka mesta  — Adrevcu, Vitkovcu, Šumatovcu. - Sputnik Srbija
Više od hiljadu kozaka koji su poginuli tokom tursko-srpskog rata dobilo je svoja spomen-obeležja u tri aleksinačka mesta — Adrevcu, Vitkovcu, Šumatovcu.

Slično je izgovorio i Aleksandar Jurjevič, a Branko Avramović zahvalio je na pomoći sveštenstvu manastira i komandatu odreda Žandarmerije u Nišu, i predstavniku kopnene vojske Srbije Zvonku Stojkoviću.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala