Hag čeka garancije da će Mladić da umre

© REUTERS / Martin MeissnerRatko Mladić
Ratko Mladić - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Nikoga u Tribunalu ne interesuje neki mrtav Srbin. To je ono što moramo da razumemo i polako da radimo na promeni našeg imidža. Znam kakvi su igrači u Hagu i zbog toga ne verujem u puštanje Mladića u Srbiju“, tvrdi advokat Toma Fila.

Darko Mladić, sin Ratka Mladića, izjavio je za Sputnjik da je o mogućnosti da se njegov otac ubuduće leči u Srbiji saznao iz medija, ali da već danas putuje u Hag kako bi saznao više detalja o tome.

Kako je rekao, njegova porodica već duže vreme upozorava vlasti da je zdravstveno stanje Ratka Mladića kritično i da mu je potrebna zdravstvena nega u bolničkim uslovima kako bi mu se spasao život.

Ratko Mladić u haškoj sudnici - Sputnik Srbija
SAZNAJEMO: Vlada zahteva od Haga: Mladiću je život ugrožen, nužno lečenje u Srbiji!

„Vlada to može i nadam se da hoće da učini s obzirom da smo mi zamolili srpske vlasti da pomognu u ovom slučaju. I sam Ratko se pismenim putem tim povodom obratio predsedniku Aleksandru Vučiću. Nadamo se da ćemo uspeti da spasemo generala“, istakao je Darko Mladić.

Istovremeno je i ministarka pravde Nela Kuburović potvrdila je informaciju Sputnjika da će Vlada Srbije uputiti pismo Tribunalu u Hagu u kojem će zahtevati da se Ratku Mladiću omoguće svi medicinski adekvatni uslovi lečenja s obzirom da je teško bolestan.

Kako je rekla, Ministarstvo će podržati predlog branioca da se Ratku Mladiću, ukoliko je to potrebno, odredi privremeno puštanje na slobodu radi lečenja u Srbiji.

S tim u vezi će Vlada Srbije, kao i do sada za svakog svog građanina, dati Tribunalu potrebne garancije, koje se traže u takvim slučajevima, u skladu sa zahtevom i zakonskim procedurama, ukazali su u Ministarstvu pravde.

Advokat Toma Fila, sa druge strane, smatra da u teoriji jeste moguće da Mladić doputuje u Srbiju na lečenje, ali kad je reč o sudu u Hagu, takav scenario je malo verovatan.

Darko Mladić - Sputnik Srbija
Ekskluzivno: Šta je Holbruk nudio Ratku Mladiću u zamenu za slobodu (video)

„Oni se pre svega boje reakcije žrtava, jer bi to moglo da se protumači kao da je Mladić poslat u Srbiju gde je dočekan kao heroj, pa će možda i da pobegne, ili će lekari na neki način onemogućiti njegov povratak u Hag, a moguće je potezanje i pitanja preostalih radikala koje Srbija nije isporučila. Stoga, zašto bi verovali srpskim vlastima da će ponovo isporučiti i Mladića“, rekao je on za Sputnjik.

Prema Filinim rečima, njima ne smeta uopšte ako Mladić bude mrtav, s obzirom da su mišljenja da on ima dovoljnu negu u Hagu, te da je potrebno da sedi u zatvoru, a po potrebi da ode u bolnicu na lečenje.

„Samo ako budu dobili garancije da će umreti vrlo brzo, oni će ga pustiti. Međutim, potrebno je imati u vidu da su sličnu grešku napravili kada je reč o Vojislavu Šešelju, a pogrešno su procenili i zdravstveno stanje Gorana Hadžića, budući da je preminuo godinu dana kasnije“, dodao je.

Kada je reč o garancijama Vlade Srbije, Fila kaže da one nisu vredele ni za Olivera Ivanovića sa Kosova.

„Nemojte da se zanosimo da mislimo da imamo veliki ugled kod njih. Mi ga nemamo. Možda ćemo ga jednog dana imati, ali sada ga nemamo. Nikoga ne interesuje neki mrtav Srbin. To je ono što moramo da razumemo i polako da radimo na promeni imidža Srbije. Znam kakvi su to igrači i zbog toga ne verujem da je ovo moguće“, zaključio je Fila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala