Amerika samoinicijativno smanjila broj diplomata u Rusiji

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova govori na redovnom brifingu
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova govori na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva nije zahtevala od SAD da smanje broj diplomatskih predstavnika u Rusiji, to je Vašington učinio samoinicijativno, izjavila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

„To nije bila odluka ruskih vlasti, već predlog. Amerika je samoinicijativno donela odluku o smanjenju broja diplomata. To uopšte nije bio zahtev Rusije. Mi smo samo predložili. Oni su potom učinili šta su učinili“, rekla je.

Aplikacija za šengensku vizu - Sputnik Srbija
Rusija sa žaljenjem razmatra ograničavanje američkih viza

Ona je takođe istakla i da se odnosi Moskve i Vašingtona  drastično pogoršavaju.

„Neophodno je da zdrav razum pobedi sve emocije. Moramo razumeti da se nalazimo u jami odakle je teško izvući se“, dodala je.

Podsetimo, broj američkih diplomata u Rusiji smanjen je sa 755 na 455, čime je izjednačen sa brojem ruskih diplomata u SAD.

Pored toga, Rusija je američkim diplomatama zabranila pristup pojedinim nekretninama u Moskvi, a reč je o nekoliko skladišta i jednoj vikendici.

Ubrzo zatim američke vlasti blokirale su rad konzularnih odeljenja širom Rusije kada je reč o izdavanju američkih viza ruskim građanima, iako je najavljeno da će vize od septembra ponovo početi da se izdaju, ali samo u Moskvi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala