Sedam lidera dogovorilo novu migrantsku politiku

© AFP 2023 / MAHMUD TURKIA Izbeglice u Tripoliju
Izbeglice u Tripoliju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri Francuske, Nemačke, Italije i Španije dogovorili su se danas o sprovođenju nove politike odobravanja azila „ranjivim“ migrantima koji se prijavljuju za zaštitu u Africi, umesto da odu u svoje odredišne zemlje.

U zajedničkom saopštenju, objavljenom nakon sastanka u Parizu, lideri četiri zemlje priznali su potrebu da se „posebno ranjivim migrantima“ pokrene zahtev za azil u Čadu i Nigeru, prenosi AP.

Kako se navodi, oni planiraju da pokrenu „misije zaštite“ u afričkim zemljama, a u saradnji sa agencijama za izbeglice i migracije UN.

Izbeglice iz Sirije - Sputnik Srbija
Nemačka počinje deportacije migranata u Grčku

Proces će omogućiti migrantima da legalno migriraju u Evropu, ukoliko su na spisku koji je odobren od strane agencije UN i ukoliko su registrovani kod zvaničnika Nigera i Čada.

Istovremeno, lideri su se složili da će pomoći Nigeru i Čadu da kontrolišu granice, kako bi se sprečile ilegalne migracije.

Lideri Francuske i Nemačke, Emanuel Makron i Angela Merkel, zatražili su na skupu jače, jasnije mere protiv ilegalnih migracija iz Afrike u Evropu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Evropa ima „humanitarnu odgovornost“ da se bori i protiv ilegalnih migracija i protiv krijumčarenja ljudi koji profitiraju od očaja imigranata.

Prema njenim rečima, evropske zemlje moraju jasno da definišu kome je potrebna humanitarna pomoć, a ko beži od siromaštva.

Francuski predsednik Emanuel Makron kazao je da je potrebna „efikasnija akcija“ protiv ilegalnih migracija i jačanje napora Evrope da pomogne afričkim zemljama da poboljšaju svoje ekonomije i zaustave krijumčarenje migranata.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala