Uragan odneo prvu žrtvu, preti nova katastrofa

© REUTERS / ADREES LATIFUragan Harvi
Uragan Harvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedna osoba poginula je u požaru u jednoj kući kada je tokom noći uragan Harvi protutnjao kroz Rokport, u američkoj saveznoj državi Teksas.
Uragan Harvi, SAD - Sputnik Srbija
Uragan „Harvi“ pogodio Teksas, slede katastrofalne poplave (video)

To je saopštio gradonačelnik Rokporta Čarls Vaks, ne iznoseći detaljnije informacije o žrtvi, preneo je Rojters. Strahuje se da je još osam osoba stradalo.

Snaga Harvija, uragana koji je protekle noći pogodio obalu Teksasa, oslabila je na nivo tropske oluje, ali je on i dalje prisutan iznad te američke države.

To su saopštili meteorolozi, upozorivši da će ova nepogoda doneti „izuzetno ozbiljne poplave“.

Ne očekuje se da će se Harvi mnogo pomerati u narednih nekoliko dana, što znači da će se na obalu Teksasa sručiti velike količine kiše, saopštio je Nacionalni centar za uragane (NHC), prenosi AFP, dodajući da bi neke lokalne zajednice mogle da zabeleže i više od 100 centimetara padavina.

„Padavine tih razmera izazvaće katastrofalne poplave opasne po život“, navodi se u saopštenju NHC. 

Rojters je ranije danas preneo da je maksimalna jačina vetra koji je doneo Harvi oslabila na 121 kilometar na čas i da će, ako se smanji ispod te granice, preći u kategoriju tropske oluje.

Duž obale Teksasa nakon noćašnjeg naleta uragana Harvi, najjače oluje koja je pogodila tu američku saveznu državu za poslednjih 50 godina, bez struje je ostalo skoro 300.000 ljudi, preneo je AP.

Vlasti su objavile da je prvobitno 211.000 potrošača ostalo bez električne energije nekoliko sati posle prvih obilnih kiša koje je doneo Harvi kao uragan kategorije 4, a od jutros, kada je oslabio na kategoriju 1, broj ljudi koji nemaju struju porastao je na 293.000.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala