Francuska plaća migrantima samo da se vrate odakle su došli

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENMigranti dolaze u izbeglički kamp na severu Francuske
Migranti dolaze u izbeglički kamp na severu Francuske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski biro za imigracije i integracije (OFII) nudi migrantima po 2.500 evra ukoliko se dobrovoljno vrate u svoju zemlju do kraja ove godine. U intervjuu za Sputnjik, Fransoa Genok, potpredsednik Udruženja za smeštaj migranata, rekao je da bi ova isplata jedva pomogla u rešavanju problema ilegalne migracije u Evropu.
Austrijski vojnici - Sputnik Srbija
Austrija šalje vojsku na granicu sa Italijom

„Biro trenutno razmatra oko 80.000 zahteva za azil (2016. godine bilo je 85.726 takvih prijava, što je za 13,3 odsto više nego 2015. godine), a samo oko pet odsto se vratilo kući“, rekao je Fransoa Genok francuski Sputnjik.

„Francuske vlasti ne rade dovoljno za smeštaj i zaštitu migranata koji dolaze, i odraslih i dece. Ova mera neće rešiti problem smeštaja migranata u Francuskoj“, dodao je on.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb najavio da će vladina isplata izbeglicama koje izlaze iz zemlje biti povećana sa 1.000 na 2.500 evra pre 31. decembra 2017. godine.

Zaposleni u Birou nude novac migrantima koji dolaze u Kale i pomažu onima koji pristanu da se vrate da završe izlazne formalnosti i gledajući da svakom bude isplaćeno 2.500 evra po njegovom dolasku kući.

Izbeglice iz Sirije - Sputnik Srbija
Nemačka počinje deportacije migranata u Grčku

„Neki migranti odlaze zato što nisu zadovoljni uslovima koji su im ponuđeni u Evropi. Drugi se iseljavaju, jer se situacija u njihovim zemljama poboljšala. Neki odlaze jer su iscrpljeni i očajni. To smo imali u Kaleu pre nego što je kamp (Džungla) razrušen prošle jeseni: 30-ak Avganistanaca i nekoliko Pakistanaca svake nedelje je pristajalo da se vrati kući“, rekao je Genok.

On je dodao je da sa 2.500 evra u džepu migranti više ne bi bili prisiljeni da se vrate kući praznih ruku i čak bi mogli da započnu posao u svojim domovinama.

„Novac im se daje ili na aerodromu ili po dolasku kući. Problem je, međutim, da bi oni koji su već dokumentovani u Italiji mogli da dođu u Francusku, dobiju novac i vrate se u Italiju. Takođe, neki od onih koji dobiju novac i vrate se kući mogli bi da budu u iskušenju da ponovo krenu u Evropu“, naglasio je Genok.

Stotine migranata čeka u šatoru da nastavi proces registracije u centralnom registracionom centru za izbeglice i tražioce azila u Berlinu. - Sputnik Srbija
Opasan plan: Može li i pravo glasa da sruši temelje Evrope

Stotine hiljada migranata dolazi u Evropu u nadi da će izbeći konflikt i siromaštvo u svojim otadžbinama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske saopštilo je 11. jula da je Francuska primila 85.726 zahteva za azil 2016. godine, što je povećanje u odnosu na 80.075 zahteva 2015. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala