Hoće li hapšenje u Turskoj staviti tačku na katarsku krizu

© AFP 2023 / KARIM JAAFARMeđunarodni stadion Kalifa u Dohi, Katar.
Međunarodni stadion Kalifa u Dohi, Katar. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Katar je danas saopštio da su turske vlasti uhapsile pet osoba u vezi sa optužbama za hakovanje katarske državne novinske agencije, odnosno za incident koji je izazvao političku krizu u Persijskom zalivu.
Centralna banka Katara u Dohi - Sputnik Srbija
U inat: Katar obnovio pune veze sa Iranom

„Prijatelji u Turskoj su nam upravo odgovorili. Pet osoba je uhapšeno i nalazi se pod istragom. Tužioci u Kataru rade sa turskim vlastima na praćenju ovog slučaja“, rekao je najviši pravni zvaničnik Katara, glavni tužilac Ali bin Fetais el Mari, prenosi Katarska novinska agencija (KNA).

Zasad se ne zna koje su nacionalnosti osumnjičeni, navodi AFP.

Navodno hakovanje veb-sajta KNA dogodilo se 24. maja, čime su „eksplozivne“ političke opaske pripisane katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu el Taniju, podseća francuska agencija.

Samohodni artiljerijski raketni sistem Buk-M2E na Međunarodnom vazduhoplovno-kosmičkom sajmu MAKS 2017. - Sputnik Srbija
Katar želi rusku vojnu tehnologiju

Te opaske odnosile su se na osetljive regionalne političke teme kao što su Iran, palestinska islamistička grupa Hamas, Izrael i SAD.

Manje od dve nedelje kasnije, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati presekli su veze s Katarom zbog povezanosti Dohe sa šiitskim Iranom i podrške sunitskim islamističkim ekstremističkim grupama.

Katar negira te optužbe i tvrdi da šeik Tamim nije davao takve izjave, već da je sajt novinske agencije hakovan.

Doha je pozvala FBI u pomoć u istrazi o hakovanju i optužila UAE da stoje iza sajber-napada, što Emirati poriču.

Kriza u Persijskom zalivu traje više od dva meseca, pri čemu posrednici Kuvajt, SAD i Zapadna Evropa dosad nisu uspeli da je reše.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala